Počinje prijava za novi ciklus naučnoistraživačkih projekata

Prvi put na konkursu za naučnoistraživačke projekte mogu se predlagati projekti koji se odnose na osnovna usmerena istraživanja u društvenim i humanističkim naukama.

Počinje prijavljivanje za konkurs za novi ciklus naučnoistraživačkih projekata koji će trajati 30 dana, a prvi put se mogu predlagati projekti koji se odnose na osnovna usmerena istraživanja u društvenim i humanističkim naukama, rečeno je u Vladi Srbije.

"Predlozi projekata se daju u oblasti tehničko-tehnoloških nauka, biotehničkih nauka, prirodnih nauka (matematike i medicine). Prvi put ove godine imamo jedan set projekata koje očekujemo da istraživači predlože, a koji se odnose na osnovna usmerena istraživanja u društvenim i humanističkim naukama, koji će da obuhvate istraživanja u vezi sa našim pridruživanjem EU i našom istorijskom prošlošću", rekla je državna sekretarka u Ministarstvu prosvete zadužena za nauku Vera Dondur.

Na konferenciji za novinare rekla je da se konkurs raspisuje periodično za različite oblasti nauke i namenjen je čitavoj naučnoj zajednici u Srbiji – univerzitetima, institutima i inovacionim organizacijama.

Prema njenim rečima, istraživanja po projektima koji su prošli na konkursu trebalo bi da počnu u julu.

Rekla je da se na potpuno transparentan način prave dokumenta na osnovu kojih se predlažu istraživački projekti i podsetila da je usvojena Strategija "Istraživanje za inovacije" o razvoju nauke u Srbiji do 2020. godine

"Prvi put ove godine imamo situaciju da je zaokružen ciklus u kome su registrovane sve istaživačke organizacije i sve naučne organizacije i svi istraživači koji rade u tim organizacijama", navela je Vera Dondur.

Ocenila je da Srbija kao mala zemlja ima "dobru nauku" i živu "naučnu zajednicu" i navela da registar istraživača u Srbiji broji više 15.000 ljudi, kao i da je u proteklom periodu resorno ministarstvo finansiralo 11.600 istraživača.

Projekte ocenjuju dva međunarodna recenzenta 

Dondur je objasnila da će po okončanju konkursa, uslediti recenzija projekata. Vera Dondur je navela da će kriterijumi biti "malo stroži" u odnos na prethodni ciklus, jer je potrebno da nauka u Srbiji napreduje.

"Projekte će ocenjivati dva međunarodna recezenta, kada su u pitanju tehničko-tehnološke nauke, biotehničke nauke i prirodne nauka, a jedan domaći i inostrani recezent će ocenjivati društvene i humanističke nauke. Posle ocenjivanja, za slučaj da recenzije nisu u saglasnosti, domaći tim eksperata će ocenjivati projekat", navela je Dondur.

Rekla je da će nakon objavljivanja preliminarne liste rukovodioci projekta moći da ulože prigovor, a potom će biti objavljena finalna lista za finansiranje do 2020. godine.

"Rad ljudi u nauci se stimuliše time što se nagrađuju bolji istraživači po kategorijama istraživanja, po rezultatima koje istraživači postižu. Tako da će i u ovom pripremnom periodu biti ocenjen istraživački rezultati svakog pojedinačnog istraživača za period od prethodnih pet godina. Na osnovu toga će istraživači startovati novi projektni ciklus sa različitim platama, čak i onda ako imaju isto naučno ili nastavno zvanje", navela je Vera Dondur.

Rekla je da se očekuje da novi projektni ciklus da podsticaj istraživačima da svoje teme usmere ka saradnji sa privredom.

"Budžet ministarstva koji ima oblasti osnovnih istraživanja i istraživanja tehnološkog razvoja je za ovu godinu 11 milijardi 200 miliona i on će se odnositi na materijalne i režijske troškove istraživanja, i rad istraživača. Za godine koje slede svake godine se Zakonom o budžetu predviđaju izdvajanja za nauku i ona će zavisiti od toga kave su pozicije naše zemlje u finansijskom pogledu", kazala je Vera Dondur.

Konferenciji za novinare prisustvovao je i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 04. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије