Privatni pogrebnici protestuju zbog novih propisa

Sahranjivanje, prema Zakonu o komunalnim delatnostima iz 2011. godine, obavljaju isključivo preduzeća u državnom vlasništvu. Tu uslugu, međutim, u pojedinim gradovima pružaju i privatni pogrebnici. Zato su se subotičke vlasti obratile Ustavnom sudu. Odluka da se privatnici ne mogu baviti tim poslom samo je jedan od razloga za protest pogrebnika iz cele Srbije.

O sahranama Subotičana, osim najbližih, ubuduće će brinuti jedino Javno komunalno preduzeće. Privatnici koji su u tom poslu 25 godina, odlukom gradske skupštine potisnuti su sa tržišta.

"Postoje ljudi koji znaju da rade svoj posao u ovoj delatnosti i koji će sada, naravno, biti angažovani od strane 'Pogrebnog'. Građani plaćaju svoje usluge, oni su ih i do sada plaćali i ja sam čvrsto uverena da građani mogu da budu mirni jer će sve biti kako treba kako bi oni dostojanstveno ispratili svoje pokojnike", kaže direktorka JKP "Pogrebno" iz Subotice Vesna Prćić.

Dostojanstveno, ali skupo – tvrde privatni pogrebnici. Njihove usluge su, kažu, 50 odsto povoljnije od usluga komunalnih preduzeća. A propisi koje donose država i lokalne samouprave ne daju mogućnost izbora građanima. Simbolično će ih, kažu, sahraniti.

"Ukoliko se ovaj trend nastavi, u Srbiji će biti ugašeno oko 600 privatnih preduzeća u kojima radi direktno ili indirektno skoro 3.000 ljudi, možda i više ako uključimo jedan deo proizvođača koji su u okviru ove delatnosti", kaže predsednik Udruženja privatnih pogrebnika Srbije Dragan Zdjelar.

Povlašćenih nema, kažu u resornom ministarstvu. Plan je, objašnjavaju, da izmene propise kako bi privatnicima omogućili dodatne poslove.

"Dozvoljeno je da ono što ne mogu da rade po postojećem zakonu – ipak mogu, a to je održavanje i sahranjivanje pokojnika. Dakle u tom delu mi pokušavamo da i dalje liberalizujemo ovo tržište", ističe pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Jovanka Atanacković.

Komisija za zaštitu konkurencije naglašava da je važno obezbediti ravnopravne uslove za sve pružaoce pogrebnih usluga.

"Sve mora biti pod jednakim uslovima dostupno svima, mora da se ide u totalnu decentralizaciju tog vida javnih preduzeća", kaže predsednik Komisije za zaštitu konkurencije Miloje Obradović.

To je i praksa evropskih zemlja u kojima su zbog velikog broja privatnika pogrebne usluge znatno jeftinije. U zapadnoevropskim prestonicama osnovna cena sahrane iznosi oko 500 evra, u Beogradu dvostruko više.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво