Kako privući žene i mlade u sindikate

Kako privući žene i mlade ljude u sindikat i kako ih angažovati, tema je seminara "Izgradnja moći žena i mladih", na kome su se okupili predstavnici sindikata iz zemalja Jugoistočne Evrope i Centralne Azije. Neki od njih dali su svoje primere dobre prakse.

U Sloveniji postoji sindikat za mlade koji okuplja oko dve hiljade đaka, studenata i mladih nezaposlenih. Bore se za plaćanje pripravničkog staža u javnom sektoru Slovenije, a najvažnije im je da mladi steknu osećaj pripadnosti sindikatu.

"Uvek smo na terenu, pokušamo da idemo na različite demonstracije, organizujemo radionice za naše mlade, jako smo aktivni na društvenim mrežama i uvek kada neke dokumente kreiramo uvek pitamo mlade šta ti misliš da je problem, šta ti želiš da se promeni", kaže Želimir Stanić iz Sindikata "Mladi plus" Slovenija.

U Sindikatu graditeljstva Hrvatske ima 10 odsto žena a četvrtinu članova čine mlađi od 35 godina, koji imaju posebnu sekciju.

"Koristimo društvene mreže da bismo što više proširili informaciju da uopšte postoji u Hrvatskoj sindikat koji bi mogao da da neki podatak, pravnu zaštitu. Imali smo igre mladih", kaže Ana Marija Vidaković iz Sindikata graditeljstva Hrvatske.

Mladi u Srbiji uglavnom ne znaju koja su njihova radna prava i mogućnosti sindikata. O tome uče na sindikalnim seminarima i radionicama, a najveći problem je što oni najčešće rade na određeno.

"Postoji doza straha kod samih radnika da se učlane u sindikat i da se angažuju u sindikatu jer čim se pojavite kao neki bundžija vi privlačite pažnju i onda postoji nesigurnost da li ćete zapravo i ostati na tom radnom mestu", smatra Snežana Karamarković iz Samostalnog sindikata putara.

U Švajcarskom sindikatu građevinarstva i šumarstva BWI pre deset godina četvrtina članova bile su žene, a danas ih je 55 odsto.

"U našem sindikatu imamo kvotu, 33 odsto rukovodećih pozicija moraju imati žene, ja sam jedna od njih. U našem glavnom odboru od devet članova četiri su žene. I naš predsednik je žena", kaže Rita Skiavi iz tog sindikata.

Na trodnevnom seminaru koji je organizovao švajcarski sindikat BWI učestvovali su sindikati iz više od 20 zemalja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи