Stanje i perspektive ženskog preduzetništva

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da od ukupnog broja preduzetnika 30 odsto čine žene, a da je plan da u narednih pet godina taj broj dostigne i 40 odsto. Ministar privrede Željko Sertić je najavio da će 20. aprila početi program finansiranja početnog biznisa.

Zorana Mihajlović je na regionalnoj konferenciji o ženskom preduzetništvu Srbije i Republike Srpske rekla da u Srbiji im 51,6 odsto žena, ali da su za 20 odsto manje zaposlene od muškaraca i za jednu trećinu manje plaćene.

"Žene u Srbiji u preduzetništvo kreću iz nužde, a cilj je da posao pokrenu zato što to žele i zato što su se za to školovale", rekla je ona.

Prema njenim rečima, u Srbiji je stereotip da žene preduzetnice nemaju porodicu, jer podaci pokazuju da je 90 odsto njih udato.

Mihajlović je podsetila da je Vlada Srbije 2016. godinu proglasila godinom preduzetništva i da je za podsticaje izdvojila 16,5 milijardi dinara od čega je jedna trećina namenjena ženskom preduzetništvu.

Ona je navela i da je Vlada Srbije sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) dogovorila iznos od 20 miliona evra za projekte ženskog preduzetništva.

Potpredsednica Vlade pozvala je žene da konkurišu za projekte za početak biznisa, ali i za unapređenje poslovanja.

Kako je dodala, ukoliko se žensko preduzetništvo bude intenzivno razvijalo u narednih pet godina, to bi moglo da utiče na povećanje privrednog rasta za nekoliko odsto.

Na skupu su učestvovale preduzetnice, predstavnici 60 stranih i domaćih kompanija, vlada Srbije i Republike Srpske, Narodne banke Srbije, udruženja privrednika, međunarodnih organizacija, stručnjaka i nevladinog sektora.

Preduzetnica Ljiljana Karaklajić kaže da je prepoznala trenutak i, posle dve decenije rada, mesto direktora u Pošti zamenila privatnim biznisom. Jednu firmu je prodala, a druga, koju je osnovala pre osam godina, bavi se kurirskom službom i ima gotovo 700 zaposlenih.

U posao, napominje, uvek mora da se ulaže, prošle godine investirala je milion i 600 hiljada evra.

"Hvala Bogu da sam došla u situaciju da diktiram kamate ali na počektku nije bilo kredita s kamatom ispod 15 odsto i obezbeđenjem 100 odsto. To je ono što svaku od vas čeka", kaže Karklajićeva.

Program finasiranja početnog biznisa počeće 20. aprila

Ministar privrede Željko Sertić je najavio da će 20. aprila početi program finansiranja početnog biznisa (start ap) i podrške preduzetnicima koji su tek osnovali firmu, odnosno rade manje od dve godine.

"Kroz različite programe koje pokrećemo u 2016. koja je Godina prduzetništva, želimo da osnažimo svakog ko želi da napravi korak u svom poslu, da bude kreativan i da pokaže svoje sposobnosti", rekao je Sertić na otvaranju regionalne konferencije o ženskom preduzetništvu.

On je kazao da podrška koja je namenjena preduzetnicima neće biti samo finansijska, već će se dobijati pomoć i za pripremu dokumenata, poslovnih planova i za obuku.

"Kao nikada do sada Vlada Srbije je okrenuta ekonomiji. Pomozite nam, jer samo zajedničkim radom možemo biti svetla tačka u regionu koji zaslužuje sve pohavle", rekao je Sertić.

Podsetio je da je u Godini preduzetništva Vlada opredelila pomoć više od 16 milijardi dinara od kojih je ogroman deo za žensko preduzetništvo koje je po njegovoj oceni veoma važno i zaslužuje veliku podršku.

Direktorka sektora za upravljanje projektima Razvojne agencije Srbije Maja Pejčić je kazala da je ove godine više od milion evra bespovratne pomoći namenjeno ženama preduzetnicama.

Navela je da postoje programi za početak poslova, za šta je opredeljeno više od 100 miliona dinara, a direktna podrška nezaposlenima će biti od 300.000 do milion dinara, odnosno 50 odsto vrednosti projekta za koji se traži pomoć.

"To je paket programa koji će pratiti treninzi jer je to osnova da bi se jedna ideja sprovela u delo", kazala je Maja Pejčić i dodala da su procene da će na bazi tih programa biti osnovano najmanje 150 firmi čiji će osnivači biti žene.

Kako je navela, u ovoj godini planirana je i direktna podrška malim i srednjim preduzećima za uvođenje sertifikata standarda i korišćenja znakova proizvoda, za šta je opredeljeno 70 miliona dinara.

Pojedinačna podrška u tom programu je od 50.000 do 300.000 dinara, 50 odsto vrednosti projekta.

Udovički: Više od 50 odsto žena ekonomski neaktivno

Više od 50 odsto žena u Srbiji je ekonomski neaktivno, izjavila je potpredsednica vlade i ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu  Kori Udovički i pozvala ih da iskoriste resurse koje već imaju i postanu preduzetnice.  

Udovički je rekla da je apsurdno to što su žene, u stvari, uvek ekonomski aktivne, čak i kada nisu zaposlene, pošto i kao domaćice ekonomski doprinose društvu, ali im se ta aktivnost ne priznaje.

Ona je, na regionalnoj konferenciji o ženskom preduzetništvu Srbije i Republike Srpske, naglasila da žene mogu uz veoma malo sredstava, maltene u kuhinji, da započnu svoj posao, na primer sa kolačima ili zdravom hranom, koji može vrlo brzo da se razvije i ti prizvodi da se izvoze po celom svetu.  

"Evidentan je nedostatak samopouzdanja za početak biznisa i veoma je važno da žene imaju podrška za započinjanje posla", istakla je Udovički. 

Mala i srednja preduzeća, kao i preduzetnici, imaju sve već značaj u globalnoj ekonomiji, istakla je ministarka  poručujući da i naša država treba sa njima da uspostavi partnerski odnos. 

Udovički je, takođe, rekla da žene treba da imaju veću ulogu u razvoju preduzetništva u Srbiji. 

Ona je dodala da se svetska ekonomska kriza od 2008. godina još nije do kraja istrošila i da pored uloge globalnih kompanija u privrednom oporavku sve veći značaj imaju i mala i srednja preduzeća. 

"Nema više razlike u privredi na mala i velika preduzeća odnosno da su mala preduzeća automatski osuđena na samo na preživljavanje. Mala preduzeća mogu očas posla da postanu velika. 

Martinović: Uz subvencije žene osnovale 1.680 preduzeća 2015. godine

Direktor Nacionalne službe Srbije za zapošljavanje Zoran Martinović rekao je da je prošle godine uz subvencije te službe osnovano 3.800 preduzeća, od čega su 1.680 osnovale žene.

"To znači da su 45 odsto novoosnovanih firmi vlasnice žene koje su dobile podršku za pokretanje biznisa", rekao je Martinović.

On je rekao da je prošle godine 12.000 ljudi obučeno za samozapošljavanje i pokretanje posla, od čega je 45 odsto žena, a da je u drugim programima NSZ učešće žena oko 50 odsto.

"Nastojaćemo da se što veći broj žena uključi u programe NSZ", rekao je Martinović.

Pomoćnica srpskog ministra za rad Ljiljana Džuver je ocenila da položaj žena na tržištu rada nije povoljan, ali da se vidi poboljšanje u poslednje dve godine.

U ovoj godini, kako je navela, planirani su podsticaji za zapošljavanje žena iz osetljivih kategorija, kao i za razvoj preduzetništva.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво