Sedamnaest godina od ubistva Slavka Ćuruvije

Vlasnik i urednik lista "Dnevni Telegraf" Slavko Ćuruvija ubijen je pre 17 godina u Svetogorskoj ulici u Beogradu. U međuvremenu u Specijalnom sudu traje suđenje za ubistvo Ćuruvije, a optuženi su četvorica pripadnika Državne bezbedonosti. Porodica, prijatelji i kolege čekaju ime nalogodavca.

Na Uskrs 1999. godine ispred zgrade u kojoj je stanovao sa 17 metaka s leđa ubijen je Slavko Ćuruvija osnivač i vlasnik Dnevnog telegrafa i nedeljnika Evropljanin.

Ćuruvija je ubijen je tokom NATO bombardovanja, pet dana nakon što je u tadašnjem dnevnom listu Politika ekspres optužen za "priželjkivanje bombi" i "izdaju", a tekst pročitan u drugom Dnevniku RTS-a. 

Istraga je kasnije utvrdila da su ga tada pratili pripadnici Državne bezbedosti, pošto je otvoren dosije Ćuran gde je sve beleženo. Pratnja je uoči samog ubistva povučena.

Sa Ćuruvijom je u vreme ubistva bila njegova nevenčana supruga, istoričarka Branka Prpa, koja je tom prilikom zadobila lake telesne povrede pošto su je napadači onesvestili udarcem u glavu.

U vreme ubistva Ćuruvije na vlasti u Srbiji je bila koalicija SPS-JUL-SRS.

Tek pre dve godine prvi put su saopštena imena osumnjičenih za njegovo ubistvo, a kao važan svedok označen je Milorad Ulemek Legija, osuđen na 40 godina za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića. Pre godinu dana počelo je i suđenje bivšem načlaniku DB-a Radomiru Markoviću i trojici pripadnika službe Milanu Radonjiću, Ratku Romiću i Miroslavu Kuraku koji je i dalje u bekstvu.

Optuženi negiraju krviicu, tužilaštvo i dalje ne zna odgovor na pitanje ko je naredio zločin. U optužnici se ipak govori o motivu. Navodi se da je Ćuruvija ubijen iz niskih pobuda po nalogu nepoznatih osoba iz najviših struktura vlasti i to u cilju očuvanja političke vlasti i moći i organičenja slobode medija.

"Slavko Ćuruvija je ubijen zbog njegovog javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicinih društvenih snaga i političkih subjekata i radi očuvanja postojećih struktura vlasti", navedeno je u optužnici.

Ko su ljudi iz tadašnjih struktura vlasti kojima je smetalo istupanje Slavka Ćuruvije i koji su hteli da sačuvaju vlast još nije poznato, a taj odgovor traže prodocia, prijatelji i kolege. Sedamnaestu godinu zaredom oni će se okupiti na mestu gde je 1999. na Uskrs ubijen novinar Slavko Ćuruvija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара