"Super baka" produžila život svom unuku

U danima za nama dobre vesti: transplantacioni timovi Kliničkog centra Srbije uradili su četiri transplantacije - presađeni su srce, jetra, bubrezi. Ekipa RTS-a bila je i u Dečjoj klinici u Tiršovoj, gde se oporavlja desetogodišnji Aleksa kome je baka donirala organ.

Samo sedam dana posle transplantacije srca, Slobodan Lazarević, star 62 godine, kaže da se oseća fantastično, iako se još kreće uz pomoć doktora.

Dvadesetšestogodišnji Stevan Gajić dobio je novu jetru.

"Odlično, baš se lepo oporavljam, i osećam se super, nikad bolje zapravo... Malo sam čekao, stavili su me pre sedam meseci na listu, dva puta su me pozvali, i stigao sam na red", kaže Gajić.

Kada medicina više nije mogla da pomogne jednoj 50-godišnjoj ženi, zahvaljujući tome što je imala donorsku karticu, i saglasnosti njene porodice, produžena su četiri života.

"Lista čekanja je dinamična, bolesnici stalno pristižu, neki sa nje bivaju i skinuti, ali sada približno 50 osoba čeka transplantaciju", kaže Svetozar Putnik, direktor Klinike za kardiohirurgiju KCS.

Načelnica Odeljenja za anesteziju Nataša Petrović kaže da je ovo prvi put da je donor imao potpisanu donorsku karticu.

"To ohrabruje i govori da ova naša poruka koja ide pravo iz srca, ipak pronalazi put do srca naših građana", rekla je Nataša Petrović.

Ekipa RTS-a bila je i u Dečjoj klinici u Tiršovoj i, samo tri dana posle transplantacije, razgovarala sa desetogodišnjim Aleksom, kome je bubreg darovala baka.

"Sve je bolje, nema dijalize, lakše jeste, jeste da se nose ovi kateteri ali to je u početku, nema ništa posle. Možemo sve da radimo", kaže Aleksa Batačanin koji očekuje da za tri-četiri nedelje ide kući.

Beskrajno je zahvalan svojoj "super baki", koja se oporavlja na Odeljenju Urologije.

"U svemu tome bilo je dobro što je on optimista i šalio se, čak je rekao da mu ja dam oba bubrega, a on meni njegov - da se trampimo. Mi smo naše odradili, dogovorili smo se da možemo samo da odmaramo. Rekao je: 'Ima da nas gledaju kao careve'", govori kroz smeh Snežana Virijević iz Leposavića.

Aleksa je rođen sa poremećajem mokraćnih kanala, kao beba je imao i urinarnu infekciju. Donedavno, dijaliza nije bila neophodna. Zato su lekari odlučili da je vreme za transplantaciju.

Marijana Batačanin, Aleksina majka, priznaje da su pre intervencije njen sin i baka bili manje uplašeni od nje.

"On i baka su bili hrabriji od mene. Sve za sada prolazi dobro, da, ali moraju još da se prate rezultati. Bićemo ovde još, ali nadam se da će sve biti dobro", kaže Marijana.

Direktor Dečje klinike u Tiršovoj Zoran Radojčić ističe da se transplantacije na Dečjoj klinici rade već 30 godina.

"Naš je cilj da održimo taj kontinuitet. Poslednje dve su rađene sa živih donora, ali nama je glavni cilj da povećamo broj kadaveričnih transplantacija", kaže Radojičić.

U Dečjoj klinici u Tiršovoj na dijalizu, a u iščekivanju novog bubrega, ide osamnaestoro mališana.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво