Pacijent kojem je presađeno srce uspešno se oporavlja

U Kliničkom centru Srbije transplantacioni timovi su pre sedam dana uradili četiri transplantacije – presađeni su jetra, srce i bubrezi. Pacijenti, kojima je to bila poslednja šansa za život, uspešno se oporavljaju.

Dr Svetozar Putnik je rekao za RTS da se šezdesetdvogodišnji pacijent kojem je transplantirano srce oseća odlično i da je počeo da se kreće.

"Srce je stiglo u poslednjem trenutku, i ova operacija predstavlja uspeh savremene medicine. Čovek je bio u završnoj fazi srčane slabosti, nije mogao da izađe iz bolnice. Dobio je pre 14 meseci mehaničko veštačko srce, ali ta pumpa je ograničenog trajanja. U poslednjem trenutku je stiglo srce", kaže dr Putnik i dodaje da oko 50 bolesnika čeka srce.

Lekari kažu da je u ovom slučaju donor bila žena koja je inače za života potpisala donorsku karticu, ali da je ipak porodica morala da da saglasnost.

Nataša Petrović, načelnik Odeljenja Anesteziologije i reanimatologije Urgentnog centra, napominje da je presađena jetra bila poslednja šansa za 26-godišnjeg momka. Njega trenutno pripremaju za otpust.

Mnogo su veće šanse da nam tokom života zatreba transplantacija nego da budemo davalac.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво