Takmičarska glavobolja zbog matematike

Posle žalbi na teške zadatke na takmičenju iz biologije, roditelji i nastavnici bune se i zbog organizacije nadmetanja za osnovce iz matematike. Glavna zamerka je što se deca iz Matematičke gimnazije i specijalnih matematičkih odeljenja takmiče sa učenicima redovne nastave.

Posle bojkota testa na takmičenju iz bilogije, primendbe i na zadatke iz matematike. Glavne zamerke - teški su i nisu prilagođeni uzrastu.

Direktor Matematičke gimnazije Srđan Ognjanović kaže da se ne bi složio sa tom procenom da su ti zadaci teži, već da su vrlo dobro procenjeni.

"Komisija koja sastavlja testove radi već decenijama uz neke izmene, ako neko ode u penziju pa dođe neko mlađi. Zadaci su slični iz godine u godinu, tačno se najavi iz kojih oblasti dolaze", kaže Ognjanović.

Pojedini nastavnici i roditelji se žale i da su deca koja pohađaju sedmi i osmi razred u školama za talentete u povlašćenom položaju u odnosu na ostalu.  

"Mi ne možemo na redovnim časovima i uz dodatni rad ni približno da uradimo to što rade deca u specijalnim školama na redovnim časovima, da ne govorim da mi u učionici u razredu imamo 25 đaka, gde ima i onih sa posebnim potrebama", kaže Danilo Borovnica, nastavnik matematike u kikindskoj OŠ "Sveti Sava".

Prema njegovim rečima, jedno rešenje je da se u svakom većem gradu organizuje specijalno odeljenje od dvadeset đaka koji će raditi po specijalnom programu u sedmom i osmom razredu ili da se ti učenici posebno takmiče.

Iz Društva matematičara Srbije najavljuju unapređenje propozicije takmičenja. Nije lako, kažu, odmeriti težinu. Ono što je važno je da su zadaci isti za sve.

"Biraju se otprilike zadaci tako da dva budu iz školskog programa, da jedan bude srednjeg nivoa i dva da su povišenog nivoa. Na taj način se obezbeđuje da se učenici izdiferenciraju", kaže Vojislav Andrić, predsednik Društva matematičara Srbije.

Od ove školske godine novina je i da na maloj maturi učenici neće dobijati dodatne bodove za uspeh na takmičenjima.

"Nema nikakvih materijalnih satisfakcija. Mi se pitamo šta je satisfakcija te dece onda i tih nastvnika da se takmiče i da ulažu dodatni trud", kaže nastavnik Borovnica.

U Ministarstvu prosvete tvrde da mala matura ne sme da bude motivacija za takmičenja, kao i da ovu oblast treba bolje urediti. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи