Pomoć iz Japana uručena migrantima u Adaševcima

Izbeglicama smeštenim u kampu u Adaševcima, kod Šida, podeljena je letnja odeća koju je dodelila japanska kompanija "Uniklo".

Ceremonija primopredaje, koju je organizovao Unicef, prisustvovao je japanski ambasador Đuići Takahara.

"Kao ambasador Japana u Srbiji ponosan sam što je jedna japanska kompanija na ovaj način pružila pomoć deci na njihovom trnovitom putu", rekao je Takahara.

U Adaševcima se trenutno nalazi manje od 40 migranata, mahom žene i deca.

Halima Najf, majka četiri dečaka, rekla je za Tanjug da joj je ovakva vrsta pomoći neophodna jer nema više imovine sa kojom je krenula iz Sirije, a ostala je i bez novca za dalje putovanje.

Šef beogradske kancelarije UNICEF-a Mišel Sen-Lo zahvalio je vladi Japana koja je početkom godine odobrila bespovratnu pomoć od 4.570.000 američkih dolara kao odgovor na izbegličku krizu u Srbiji.

Sredstva u iznosu od 750.000 američkih dolara upućena su Unicefu za pružanje podrške deci i ženama izbeglicama: obezbeđivanje adekvatnih prostorija prikladnih za decu i majke sa bebama i odeće za bebe i decu.

Japanska kompanija "Uniklo", globalni partner Unicefa, donirala je kancelariji u Srbiji garderobu. Nju je Unicef, preko svojih partnera, podelio izbeglicama i migrantima koji su prolazili kroz Srbiju.

Kako je potvrdio i japanski ambasador, "Uniklo" je vodeća japanska kompanija u oblasti proizvodnje odeće, a "poznato je i da srpski teniser Novak Đoković pobeđuje u njihovoj odeći".

Stoga je Uniklo odlučio da podrži decu izbeglice i preko Unicefa dostavi 6.500 komada odeće za bebe, dečake i devojčice.

Vladimir Cucić, komesar za izbeglice Republike Srbije je izjavio da su izbeglice koje se trenutno nalaze u prihvatnom centru u Adaševcima propustile poslednji voz koji je prošao pre četiri dana i da je to u velikoj meri odredilo njihovu sudbinu.

"Zahvalan sam vladi Japana na pravovremenom reagovanju. Ovaj centar trenutno ima nešto manje od 40 migranata, ali je u vreme najveće krize kroz ovaj kamp prolazilo i po 12.000 ljudi dnevno kojima je i tada Japan pružio pomoć", rekao je Cucić.

Primopredaji japanske pomoći prisustvovao je i šef Predstavništva Visokog komesarijata UNHCR u Srbiji Hans Fridrih Šoder, koji je izjavio da je broj migranata u Srbiji smanjen, ali da se drastično produžio njihov boravak ovde.

"Primećeno je i povećanje zahteva za azil u Srbiji. Trenutno broj azilanata koji borave u Srbiji nije veliki, ali njihov pravni status još uvek nije rešen i to je segment u kojem moramo pomoći Vladi Republike Srbije", rekao je Šoder.

Japanski ambasador, predstavnici UNHCR-a i Unicefa, kao i Cucić, obišli su potom i kamp za privremeni smeštaj migranata Principovac, severno od Šida, kako bi uručili pomoć za više od 70 dece migranata. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи