Udovički u poseti opštini Aranđelovac

Potpredsednica vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave boravila je u poseti Aranđelovcu, gde je jutros dočekala zaposlene u opštinskoj upravi i razgovarala sa njima.

Udovički razgovara sa predsednikom opštine Aranđelovac Bojanom Radovićem, a u fokusu je tema koliko je ta lokalna samouprava spremna za primenu odredbe Zakona o opštem upravnom postupku od 8. juna, gde je predviđeno da uprave više ne traže građanima podatke iz službene evidencije koje već poseduju - uverenja o državljanstvu, krštenice.

Organi će sami morati da razmenjuju podatke iz službene evidencije i to predstavlja uštede i u vremenu i u novcu za građane.

Potpredsednica vlade naglasila je da se sve to radi da bi se od uprave napravio servis građana i privrede i rekla da želi da razgovara sa građanima, kako bi stekli poverenje i postali istinski kontrolori datih obećanja i ispunjenja zakonskih obaveza.

Udovički je naglasila da je za dve godine ove vlade izvršeno je neuporedivo više inspekcijskog nadzora nad radom lokalnih samouprava, u poređenju sa vladom do 2012.

Navela je da je uspostavljeno se mnogo više saradnje i time se zatvaraju procepi koji su se dešavali usled nedostatka saradnje među inspekcijama.

Udovički je prilikom posete opštini Aranđelovac rekla novinarima da se intenzivno radi na obuci inspektora, ali i da bitne odredbe Zakona o inspekcijskom nadzoru vode do ključne promene odnosa, te da postoji pitanje pune primene Zakona o inspekcijskom nadzoru od 30. aprila.

"Još do potpune promene odnosa među inspektorima nije došlo, ali vidimo mnogo više saradnje i time se zatvaraju procepi koji su se dešavali usled nedostatka saradnje među inspekcijama.

Dodala je da se omogućava razmena informacija među inspekcijama, kako bi se zasnivala na analizi rizika. "Od 30. aprila inspekcijski nadzor mora da se radi planski. Biće potrebno vreme da sve inspekcije dostignu kapacitet da budu kvalitetnije", rekla je potpredsednica vlade.

Istakla je da, na nivou lokalnih samouprava, još nije zadovoljna time do koje mere je promenjen odnos, i između republičkih inspekcija i lokalnih samouprava, lokalnih inspekcija i građana i smatra da mora da bude više saradnje, partnerstva, da se unapredi praksa.

"Potrebne su informacije, obuke, više inspektora, pojačavanje kontrole nad njihovim radom, sve to zahteva vreme. Ali, radimo na tome i napreduje se", rekla je Udovički.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво