Zajović: Haške presude klice novih tenzija

Žene u crnom obeležile su u centru Beograda 24 godine od rata u BiH, ali i protestovale protiv presuda Haškog tribunala koje, kako kažu, nagrađuju, a ponižavaju žrtve.

Aktivisti su držali parole na kojima je, između ostalog, pisalo ''Nagrada za zločin. Poniženje žrtava! Presuda Haškog tribunala Vojislavu Šešelju'', ''Pamtimo'', ''Sarajevo, opsada grada, granatiranje i ubijanje civila''..., dok su im pojedini prolaznici dobacivali uvrede, komentarišući da je to sramota za Srbiju.

''Smatramo da su poslednje presude, ne samo Šešelju nego i neke druge, jedan veliki udar na međunarodni sistem pravde i velika opasnost za, ionako, krhku regionalnu stabilnost'', rekla je novinarima koordinatorka nevladine organizacije ''Žene u crnom'' Staša Zajović.

Ocenila je da presude predstavljaju, zbog ozlojeđenosti i frustracija, ali i ogromnog broja neprocesuiranih ratnih zločina, ''klice novih sukoba i tenzija''.

''Ovo će umesto klime poverenja i razumevanja podstaći još dublje podele na svim nivoima i udaljiti žrtve i ljude na Balkanu'', ocenila je Staša Zajović podsećajući da se danas navršava 24 godine od početka rata u Bosni i Hercegovini.

Ona je istakla da su, obeležavanjem današnjeg datuma, "Žene u crnom" želele da izraze ''najdublju solidarnost i saosećanje sa žrtvama nemilosrdne agresije koja je potekla iz Beograda''.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво