Ruski helikopteri početkom juna u Srbiji

Predsednik Vlade Aleksandar Vučić prisustvovao je na vojnom aerodromu "Batajnica" svečanom otvaranju novog hangara za potrebe RV i PVO i promociji novog, modernog naoružanja, koje je proizvedeno u Srbiji. Vučić je rekao da je u toku prijem dva ruska helikoptera Mi-17, koji će stići u Srbiju početkom juna.

Novi hangar izgrađen je na mestu hangara koji je porušen za vreme bombardovanja 1999. godine, a namenjen je za smeštaj lake avijacije, odnosno održavanje aviona tipa "lasta" i helikoptera tipa Mi-17 i "gazela".

Posle obilaska hangara, premijeru je prikazano novo naoružanje proizvedeno u Srbiji.

Ispred hangara bili su postavljeni "lasta", izviđački sistem MIP-11, modernizovani lanser raketa "oganj", zatim bezposadno kopneno vozilo sa daljinski upravljanom borbenom stanicom "Milica", kao i letilice tipa "mig-21", An-26, tegljač G-4 i Mig-29.

Premijer Vučić je najavio da će Srbija nastaviti da se takmiči sa neuporedivo razvijenijim zemljama kako bi mogla da zaštiti svoju teritoriju.

Vučić je rekao da je u toku prijem dva ruska helikoptera Mi-17, koji će stići u Srbiju početkom juna.

Dodao je da su pripadnici Vojske Srbije trenutno u Rusiji, gde su angažovani na prijemu novih helikoptera.

"Odvraćanje bilo koga od potencijalnog napada na našu zemlju je cilj Vojske Srbije i zadatak koji moramo da obavljamo u svakom trenutku", rekao je Vučić.

Dodao je da se na batajničkom aerodromu nalazi 12 od ukupno 14 "lasta", koje će u roku od nekoliko meseci biti u punoj upotrebi za osnovnu obuku pilota.

Vučić je rekao da je Srbija mnogo radila na raketnim sistemima, na vođenim raketama, imajući u vidu činjenicu da pratimo šta se u regionu zbiva i kako se neke zemlje naoružavaju.

"Polako ali sigurno ojačavamo Ratno vazduhoplovstvo i protivvazdušnu odbranu", rekao je predsednik Vlade.

Premijer je ukazao na modernizaciju opreme, i istakao da je reč o naoružanju koje je proizvod "našeg znanja i pameti".

"Ponosan sam na našu vojsku, videli ste najmodernije puške, a sami ćemo proizvoditi u 'Partizanu' novu generaciju municije", najavio je Vučić.

"Ovo je primer našeg znanja, koliko imamo dobrih inženjera i koliko Srbija može da uradi sa manje novca nego što bi to uradile druge zemlje", naglasio je Vučić. 

Najavio je da će, u skladu sa mogućnostima u budžetu, biti unapređen deo lovačke avijacije, kako bismo imali punu zaštitu našeg neba u svakom trenutku.

Prema njegovim rečima, sasvim je sigurno da će se lovačka avijacija pojačati.

Vučić je negirao da su "istekli resursi", dodavši da je Srbija obnovila neke resurse i da sada može "dalje" da vidi, te da ima pasivizaciju koja onemogućava neprijatelje da vide gde i kako je postavljen naš radar.

"Nažalost, nismo imali ni znanja, ni toliko pameti koliko danas imamo da sačuvamo određene živote", konstatovao je premijer.

Kako je rekao, nabavka novih helikoptera uz modernizaciju aviona An-26 dovešće transportnu avijaciju Srbije u mnogo bolju situaciju, dok je za ozbiljnije unapređenje lovačke avijacije neophodno ostvariti uštede u budžetu.

"Mi ne stojimo tako loše što se tiče er-polisinga (održavanje dežurne pare zadužene za kontrolu neba nad Srbijom). Naravno, uvek može da bude bolje", rekao je premijer.

Novinarima je preneo da postoji još mnogo stvari na vojnom planu koje su važne u odbrani, ali trenutno ne mogu da se pokažu.

U pratnji premijera bili su ministar odbrane Zoran Đorđević i zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije, general-potpukovnik Jovica Draganić.

Živak: Nabavka novih vazduhoplova trajno rešenje

Komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane general-major Ranko Živak je, odgovarajući na pitanja novinara, objasnio da je trajno i dugoročno rešenje za kontrolu i zaštitu vazdušnog prostora nabavka novih vazduhoplova koji će nadomestiti postojeće avione "mig 29".

Međutim, pošto to zavisi od mnogo faktora i ekonomske situacije, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kako je objasnio Živak, čine sve kako bi izvukli maksimum iz postojećih kapaciteta, poput remonta aviona "mig 21" u vazduhoplovnom zavodu "Moma Stanojlović".

Kada je reč o "lastama", Živak je najavio da bi pripadnici Vojske Srbije do septembra trebalo da dobiju 10 aviona, dok je u međuvremenu obavljena preobuka tehničkog i pilotskog sastava.

"Obučeno je jezgro od pet-šest nastavnika pilota, koji su izradili programe obuke, razradu vežbi, tehnike pilotiranja, sve što je neophodno da početnik, kadet, na selekciji može da radi obuku u vazduhu. Radimo paralelno i to je važan momenat za nas, da unapredimo segment početne i osnovne obuke, da podignemo broj sati naleta", rekao je Živak.

Kada je reč o transportnoj avijaciji, Živak je ponovio da se radi na nabavci dva nova helikoptera Mi-17, koji će uz postojeći helikopter Mi-17 i Mi-8 i avion An-26 biti osnova u narednom periodu.

Načelnik Uprave za odbrambene tehnologije Ministarstva odbrane general-major Bojan Zrnić, govoreći novinarima o bespilotnim letelicama, istakao je da se očekuje da "vrabac" u narednih mesec dana prođe proveru u Tehničko-opitnom centru i da se uvede u operativnu upotrebu do kraja godine.

"Kada je reč o bespilotnoj letelici 'pegaz', ona je u drugoj trećini razvoja. Završen je razvoj zemaljske kontrolne stanice. Ona ima mogućnost da bude i borbena bespilotna letelica, sa integracijom protivoklopnih raketa. Očekujemo da njeno završno ispitivanje počne sredinom 2017", zaključio je Zrnić.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво