"RTS sans" pobednički ćirilički font RTS-ovog konkursa

Radio-televizija Srbije donela je odluku o najuspešnijem idejnom rešenju ćiriličkog sanserifnog fonta, koji će se koristiti u proizvodnji programa RTS-a i za izradu dokumenata.

Stručna komisija RTS-ovog konkursa za ćirilički font donela je odluku da je najbolje ponuđeno rešenje "RTS sans", autora Nikole i Zorana Kostića iz Beograda.

Od autorskih radova koji su pristigli na javni konkurs RTS-a za ćirilički font, trideset dva su u potpunosti ispunjavala sve zadate uslove konkursa. Idejna rešenja poslali su autori iz Srbije i inostranstva.

Ovo autorsko delo biće usvojeno kao zvanični ćirilički način ispisivanja u okviru izrade dokumenata i u proizvodnji programa Javnog medijskog servisa Srbije.

"Na izradi tri stila koja su navedena u propozicijama RTS-ovog konkursa (regular, italik i bold), intenzivno smo radili četiri meseca, uz dodatno vreme koje je bilo potrebno za testiranje font-familije", rekao je Nikola Kostić.

"Naša je pretpostavka da će RTS-ov internet portal imati još važniju ulogu u budućem radu Javnog servisa. Zbog toga smo odlučili da, mimo propozicija takmičenja, našem pismu dodamo i latinični deo", ukazao je Nikola Kostić.

Koautor Zoran Kostić rekao je da je velika stvar za bilo kog kreativca da njegov rad bude svakodnevno vidljiv tako velikom auditorijumu.

"Međutim, najveći deo te publike će biti potpuno nesvestan našeg dela, što je ujedno i jedan od najvažnijih imperativa našeg posla. Tipografija ne treba da se primeti, već da se oseti na sličan način kao ambijentalna muzika na filmu: treba da pruži ton i atmosferu, ali da se ne nadmeće sa informacijom koju prenosi", naveo je Zoran Kostić. 

Honorar za najuspešnije kreativno rešenje ćiriličkog fonta iznosi 400.000 dinara, a pobednici konkursa čiji je rad odabran preneće autorskim ugovorom na RTS sva prava na korišćenje njihovog dela, u skladu sa ugovornim odredbama koje RTS primenjuje u ugovorima sa nosiocima autorskih prava.

Članovi komisije RTS-ovog konkursa za ćirilički font:

– Boris Miljković, kreativni direktor RTS-a;

– Duška Vučinić, šef Službe za odnose sa javnošću i korporativni imidž JMU RTS;

– Zlatan Begović, rukovodilac Službe za razvoj i plasman novih tehnologija RTS-a i stručni konsultanti;

– Slavimir Stojanović, kreativni direktor "Slavimir Futro dizajna".

Imajući u vidu kreativnost i primenljivost mnogih radova pristiglih na konkurs, komisija je odlučila da istakne kvalitete još dva idejna rešenja: font "TV sans", autorke Olivere Stojadinović iz Beograda, osvojio je drugo mesto, a "Palilula sans", autora Miroslava Tanasijevića iz Beograda, treće mesto javnog konkursa RTS-a za ćirilički font.

Na konkursu za ćirilički font RTS-a mogli su da učestvuju svi punoletni autori, a idejno rešenje moralo je da sadrži i uobičajenu, iskošenu (italik) i podebljanu (bold) varijantu. 

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво