"RTS sans" pobednički ćirilički font RTS-ovog konkursa

Radio-televizija Srbije donela je odluku o najuspešnijem idejnom rešenju ćiriličkog sanserifnog fonta, koji će se koristiti u proizvodnji programa RTS-a i za izradu dokumenata.

Stručna komisija RTS-ovog konkursa za ćirilički font donela je odluku da je najbolje ponuđeno rešenje "RTS sans", autora Nikole i Zorana Kostića iz Beograda.

Od autorskih radova koji su pristigli na javni konkurs RTS-a za ćirilički font, trideset dva su u potpunosti ispunjavala sve zadate uslove konkursa. Idejna rešenja poslali su autori iz Srbije i inostranstva.

Ovo autorsko delo biće usvojeno kao zvanični ćirilički način ispisivanja u okviru izrade dokumenata i u proizvodnji programa Javnog medijskog servisa Srbije.

"Na izradi tri stila koja su navedena u propozicijama RTS-ovog konkursa (regular, italik i bold), intenzivno smo radili četiri meseca, uz dodatno vreme koje je bilo potrebno za testiranje font-familije", rekao je Nikola Kostić.

"Naša je pretpostavka da će RTS-ov internet portal imati još važniju ulogu u budućem radu Javnog servisa. Zbog toga smo odlučili da, mimo propozicija takmičenja, našem pismu dodamo i latinični deo", ukazao je Nikola Kostić.

Koautor Zoran Kostić rekao je da je velika stvar za bilo kog kreativca da njegov rad bude svakodnevno vidljiv tako velikom auditorijumu.

"Međutim, najveći deo te publike će biti potpuno nesvestan našeg dela, što je ujedno i jedan od najvažnijih imperativa našeg posla. Tipografija ne treba da se primeti, već da se oseti na sličan način kao ambijentalna muzika na filmu: treba da pruži ton i atmosferu, ali da se ne nadmeće sa informacijom koju prenosi", naveo je Zoran Kostić. 

Honorar za najuspešnije kreativno rešenje ćiriličkog fonta iznosi 400.000 dinara, a pobednici konkursa čiji je rad odabran preneće autorskim ugovorom na RTS sva prava na korišćenje njihovog dela, u skladu sa ugovornim odredbama koje RTS primenjuje u ugovorima sa nosiocima autorskih prava.

Članovi komisije RTS-ovog konkursa za ćirilički font:

– Boris Miljković, kreativni direktor RTS-a;

– Duška Vučinić, šef Službe za odnose sa javnošću i korporativni imidž JMU RTS;

– Zlatan Begović, rukovodilac Službe za razvoj i plasman novih tehnologija RTS-a i stručni konsultanti;

– Slavimir Stojanović, kreativni direktor "Slavimir Futro dizajna".

Imajući u vidu kreativnost i primenljivost mnogih radova pristiglih na konkurs, komisija je odlučila da istakne kvalitete još dva idejna rešenja: font "TV sans", autorke Olivere Stojadinović iz Beograda, osvojio je drugo mesto, a "Palilula sans", autora Miroslava Tanasijevića iz Beograda, treće mesto javnog konkursa RTS-a za ćirilički font.

Na konkursu za ćirilički font RTS-a mogli su da učestvuju svi punoletni autori, a idejno rešenje moralo je da sadrži i uobičajenu, iskošenu (italik) i podebljanu (bold) varijantu. 

broj komentara 11 pošalji komentar
(subota, 09. feb 2019, 18:32)
Matt [neregistrovani]

Zaista

Zaista divan font. Moderno, a ćirilica. Hvala što čuvate tradiciju!

(četvrtak, 05. apr 2018, 22:36)
Vuk Perović [neregistrovani]

Kako mogu da skinem ovaj font?

Da font je zaista lep!!! Svaka čast, da li postoji mogućnost "skidanja" (download) ovog fonta???

(utorak, 05. apr 2016, 21:45)
Veljko Debeljkic [neregistrovani]

Odlican

Svaka cast autorima.Odlicno resenje.

(utorak, 05. apr 2016, 11:46)
serbia_in_heart [neregistrovani]

Divno

Font je fantastičan, bravo za RTS i ideju da se otvori konkurs !

(utorak, 05. apr 2016, 08:30)
QuickBrownFox [neregistrovani]

pohvala

Svaka cast autorima, a i RTSu sto je pokrenuo ovaj konkurs. Cirilicu treba negovati, i praviti jos vise modernih i lepih fontova. Vidi se da je neko krenuo da obraca paznju na vizuelni identitet RTSa. Za svaku pohvalu !

(ponedeljak, 04. apr 2016, 22:03)
anonymous [neregistrovani]

Download

Meni se bas svidja pa me zato zanima hoce li ga biti negde za skinuti odnosno kupiti, ili ce ostati u ekskluzivnoj upotrebi samo za RTS?

(ponedeljak, 04. apr 2016, 21:38)
Драган [neregistrovani]

Коначно

Коначно нешто јако лепо ...прелеп је фонт заиста. Дуго се чекало на унификацију и ево коначно готово само да се РТС придржава овог фонта. Сјајно...

(ponedeljak, 04. apr 2016, 21:30)
Драган [neregistrovani]

Све честитке ауторима

Заиста лепо изгледа

(ponedeljak, 04. apr 2016, 21:27)
anonymous [neregistrovani]

Одличан

Баш је леп фонт, пријатан и ненаметљив, ни превише модеран ни сувише ретро, једноставно савршен. Честитке ауторима. Може да каже ко шта хоће, али РТС евидентно постаје све бољи. :-)

(ponedeljak, 04. apr 2016, 20:55)
Кога брига [neregistrovani]

Честитке ауторима.

Свака част, стил је баш лијеп.