Otvoren zdravstveni informacioni sistem u Nišu

U Domu zdravlja u Nišu otvoren je integrisani zdravstveni informacioni sistem "Moj doktor", a ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da će taj sistem omogućiti pacijentima da brzo zakažu pregled kod izabranog lekara i nakon toga, u kratkom roku, dobiju termine za pregled kod lekara specijalista.

Zlatibor Lončar je objasnio da se sistem ubrzao i da je procedura pojednostavljena, jer se pacijent ne vraća kod izabranog lekara kada mu on zakaže kod specijaliste, već po potrebi ide dalje na preglede.

"Vi pozovete kol centar, zakazujete pregled, dobijate svoj termin i idete kod svog izabranog lekara. On vas pregleda i zakazuje vam kod lekara specijaliste, a kada odete kod specijaliste on vas pregleda u zakazno vreme i zakazuje vam dalje dijagnostičke procedure", opisao je Lončar kako sistem funkcioniše.

Dom zdravlja u Nišu jedan je od najvećih u Srbiji i u njemu je zaposleno oko 1.000 medicinskih radnika.

U kol centru, koji već nekoliko dana radi, stalno će dežurati 12 zaposlenih koji zakazuju preglede.

"Vodili smo računa i o pacijentima koji dolaze svaki dan kod lekara i za njih smo ostavili po dva sata od radnog vremena svakog lekara i oni će u to vreme moći da dođu na pregled. Novim informacionim sistemom dobili smo uvid u to koliko rade lekari, koliko rade domovi zdravlja, koliko se troši materijala i novca. Onda možemo da isplaniramo gde imamo viška, gde da preusmerimo, gde da pomognemo", naglasio je Lončar.

Prema planu Ministarstva zdravlja, takav informacioni sistem biće do kraja godine uveden u svim domovima zdravlja.

"Početne procene bile su da za ovaj sistem na nivou države treba šest do sedam miliona evra, međutim, on je urađen za tri miliona evra. Malo duže je trajala ta tenderska nabavka, ali ovo je ono što smo morali da uradimo kako bismo napredovali i kako bi se prepoznali u evropskom i svetskom zdravstvenom sistemu", rekao je ministar zdravlja.

Tokom nekoliko dana probnog rada u niškom kol centru zakazano je 150.000 pregleda.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво