Verbić: Potrebno obezbediti iste uslove studiranja za sve

Univerzitet u Beogradu obeležava dan studenata, a akademci poručuju da je potrebno poboljšati studentski standard, ali i dati studentima više prostora u reformi visokog obrazovanja.

Ministar prosvete Srđan Verbić kaže da se moraju obezbediti isti uslovi studiranja za sve, onih kojih žive u velikim gradovima, ali i onih koji žive u siromašnim sredinama.

U organizaciji Studentske konferencije akademija strukovnih studija Srbije održana je svečana sednica, a predsednik te organizacije Nemanja Srejić kaže da je misija organizacije udruživanje svih studenata.

Objašnjava da studenti u visokim strukovnim školama imaju dobre uslove za rad, ali da u narednim godinama očekuje više studentske prakse, ali i više prostora za studente u reformi visokog obrazovanja.

Ministar prosvete Srđan Verbić čestitao je studentima njihov dan i dodao da su oni najvažniji u procesu obrazovanja, kao i da treba da se bore za kvalitet nastave na fakultetima.

"Studenti ne treba da prave bilo kakve kompromise, oni moraju da budu garant kvaliteta, jer od toga zavisi njihova buduća karijera", naglasio je Verbić.

Kaže da je važno obratiti pažnju sa kakvim se obrazovanjem dolazi na fakultete i dodaje da se ne može napraviti dobra upisna politika ukoliko ne postoji bolja saradnja sa zaposlenima u visokom obrazovanju, studentima i privredom.

"Moramo na najbolji mogući način da napravimo drugačiji plan upisa na fakultete, drugačiju raspodelu novca koji se iz budžeta odvaja za studiranje i da povećamo jednakopravnost svih koji bi želeli da studiraju", rekao je Verbić.

Ministar prosvete je istakao da mladi iz siromašnih sredina i siromašnih porodica danas imaju pet puta manje šanse da završe fakultete od njihovih vršnjaka iz velikih gradova i bogatih porodica.

"Mi moramo svima da omogućimo iste uslove za studiranje, ali za uzvrat očekujemo maksimalnu saradnju po pitanju dobro promišljenih izbora fakulteta", rekao je Verbić.

Kaže da je dosta kritikovao studente kojima su jedini zahtevi bili povećanje broja ispitnih rokova i dodao da studenti moraju da razmišljaju šta će sa svojim obrazovanjem, gde će se zaposliti, kakve su im mogućnosti da pokrenu sami lični biznis.

Dan studenata, 4. april, obeležava se u znak sećanja na velike demonstracije koje su studenti u Beogradu organizovali 4. aprila 1936. godine, kada je u protestu, zbog jačanja fašizma u Nemačkoj, ubijen student prava Žarko Marinović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво