Humanost donora i porodica za nekog znači novi život

Od početka godine, saglasnost za transplantaciju dale su porodice dva donora. Zahvaljujući njihovoj humanosti i solidarnosti dve transplantacije bubrega urađene su u "Kliničkom centru Vojvodine", dva bubrega presađena su u "Kliničkom centru Srbije", gde su urađene i transplantacije rožnjača, a novu jetru dobio je pacijent Urgentnog centra.

Za šezdesettrogodišnjeg Petra Nenadovića, koji probleme s jetrom ima 12 godina, transplantacija je bila neizbežna. Operisan je pre desetak dana i u utorak će kući. Uz poruku zahvalnosti timu lekara, najveće hvala upućuje porodici donora.

"Želeo bih da se zahvalim porodici na njihovoj plemenitosti da produžim zdrav život. U petak veče ja sam stao na svoje noge, što je bilo vrhunski, svi su seoduševili", kaže Petar Nenadović, pacijent sa transplantiranom jetrom.

U "Kliničkom centru Srbije" i "Urgentnom centru" uvek su spremni za postupak transplantacije. Kada medicina ne može da pomogne, životi mogu da budu spaseni samo darivanjem organa.

"Prošle srede urađena je prva transplantacija u ovoj godini, odnosno naša osma transplantacija , nakon što je utvrđena moždana smrt, i nakon što je porodica dala saglasnost. Odmah su se uključili ostali timovi, urađene su tri transplantacije, jetre i dva bubrega, produžena su tri života", kaže Branislav Oluić iz "Urgentnog centra".

U Srbiji je i dalje nedovoljno donora, iako statistika pokazuje da su mnogo veće šanse da nam zatreba transplantacija nego da budemo donor.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da je pacijent na transplantaciju čekao više godina, da su sada svi parametri dobri - da ustaje, šeta i da ga polako pripremaju za otpust.

On se još jednom zahvalio roditeljima preminulog pacijenta koji su dali saglasnost za donorstvo tako da su osim transplantacije jetre, urađene i dve transplantacije bubrega.

''Ovim putem apelujem na sve da imaju na umu koliko se pomaže i šta se dobija donorstvom. Mislim da treba da budemo odgovorni i pomognemo drugima kojima je to jedini lek'', rekao je Lončar.

Pacijent Nenadović ima poruku za sve građane, da ne budu sebični, da ne gledaju samo sebe, jer sam čovek ništa ne predstavlja društvu, nego zajednica, svima treba pomoći koliko ko može.

"Ja bih predložio da svi to učine jer to produžava nekome život", kaže Nenadović .

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво