Blokada kamiona, RTS na prelazu Merdare

I dalje je na snazi odluka kosovske vlade da se preko administrativnih prelaza ne dozvoljava prolaz kamiona koji iz centralne Srbije prevoze opasne materije. Kancelarija za Kosovo I Metohiju počela je kampanju solidarnosti sa onima koji na punktovima čekaju.

Premijer Srbije poručuje da ne želi da doliva ulje na vatru kada je reč o blokadi kamiona sa srpskom robom. Vlada, kaže, radi na tom problemu, u stalnoj je vezi sa Briselom i veruje da će pitanje uskoro biti rešeno, a šteta smanjena.

Svejedno je da li je radni ili neradni dan. Na Merdaru, najprometnijem administrativnom prelazu stalna gužva. Kolona automobila i kamiona često je i kilometarska. Vozači su navikli na zastoj.

"Problema nema mnogo, samo što su gužve, baš se mnogo čeka", kaže vozač. Drugi ističu da se čekalo i po 25 sati.

"Mnogo zavisi od toga koja smena radi – ko je saobraćajac, a ko carinik. Kada hoće da rade onda sve može, kada neće, onda – sedi", pričaju.

U prethodna dva dana na Merdaru je, zbog predstojećeg Uskrsa, bila navala građana koji rade u Zapadnoj Evropi. I danas pristižu, ali ređe. Od predstavnika Kancelarije za Kosovo i Metohiju dobijali su flašu vode i proglas.

"Pročitajte. Trudimo se da se ukine ovo, tako da možete da prolazite kao između Švajcarske, Austrije, Nemačke", rekao je jednom vozaču Dušan Kozarev, zamenik direktora Kancelarije za KiM.

Na proglasu piše – "Mi ne želimo da čekate".

"Želimo da deljenjem letaka i vode kojom će se osvežiti dok dugo čekaju u kolonama simbolično prenesemo poruku da za nas ne treba da postoje ovi punktovi", rekao je Kozarev.

Na parkingu su kamioni-cisterne kojima kosovske vlasti ne dozvoljavaju prolazak.

Četvrti je dan kako je na snazi odluka kosovske vlade o zabrani ulaska kamiona koji iz centralne Srbije prevoze opasne materije a čiji vozači nemaju ADR sertifikate.

Iz Vlade Srbije poručuju da Priština krši CEFTA sporazum. U kosovskoj vladi kažu da je na potezu Beograd.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво