Vakcina potiv HPV virusa u domovima zdravlja

Vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV) dostupna je od u svim opštinama u Srbiji u kojima je zabeležena visoka stopa oboljevanja od karcinoma grlića materice, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović - Batut".

Vakcina protiv HPV virusa dostupna je u beogradskim domovima zdravlja Novi Beograd, Palilula, Voždovac i Savski venac, kao i u domovima zdravlja Kragujevac, Kikinda i Požarevac.

Humani papiloma virus je odgovoran za gotovo sve slučajeve raka grlića materice, a prema podacima Registra za rak, Instituta Batut svake godine se u proseku registruju 1.244 novoobolele žene od raka grlića materice.

Svake godine u proseku 482 žene od karcinoma grlića materice, a na osnovu procena Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) i Evropske mreže registara za rak (ENCR), Srbija se i dalje nalazi u grupi evropskih zemalja sa najvišim stopama obolevanja i umiranja od raka grlića materice.

Humani papiloma virus je takođe odgovoran za više od 90 odsto slučajeva raka završnog dela debelog creva, 71 odsto slučajeva raka genitalnih organa kod oba pola i za 72 odsto slučajeva raka usne duplje i ždrela.

Vakcina protiv humanog papiloma virusa dostupna je u okruzima i opštinama u Srbiji koje su imale visok odziv na organizovani skrining na rak grlića materice i u okruzima u kojima je zabeležena visoka stopa oboljevanja od bolesti izazvanih humanim papiloma virusom.

U skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti preporučena je imunizacija protiv oboljenja izazvanih HPV za decu oba pola uzrasta od 9 do 13 godina, a mogu je primiti i adolescenti starijeg uzrasta.

Imunizaciju će realizovati izabrani lekari u domovima zdravlja koji sprovode primarnu zdravstvenu zaštitu školske dece.

Imunizacija protiv humanog papiloma virusa se preporučuje kao rutinska u okviru nacionalnog programa imunizacije u zemljama u kojima je prevencija raka grlića materice javnozdravstveni prioritet.

Organizovani programi vakcinacije protiv humanog papiloma virusa sprovode se od 2008. godine u 19 zemalja Evropske unije, dok je u preostalim zemljama članicama taj postupak u toku.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво