Strah od terorizma menja turističke destinacije

Terorizam je uspeo ako se pogleda krvna slika turizma u Evropi i Africi. Posle napada u Briselu Velika Britanija je upozorila građane da ne idu u Belgiju. Mnogim našim sugrađanima upozorenje vlasti nije potrebno.

Građani već neko vreme izbegavaju Egipat, Maroko i Tunis. Posle terorističkih napada u Ankari i Istanbulu ne zanimaju ih mnogo ni aranžmani u Turskoj. U Grčkoj su izbeglice pa i to nekome može da smeta. Napadi u Briselu i pre toga u Parizu pokazuju da ni kontinentalna Evropa nije bezbedna.

"Verovatno će profitirati lokalne ekonomije, lokalne turističke organizacije, lokalni turistički faktori. Mi to očekujemo da se desi i u Srbiji moram to da kažem, ma koliko da nije dobar razlog i lep razlog", kaže Aleksandar Seničić iz Jute.

Vojno-bezbednosni stručnjak Aleksandar Radić smatra da više nema bezbednosti."To je roba koja se više ne prodaje u Evropi i Mediteranskom bazenu. I sada, gde god da putujete morate da procenite da je nivo rizika mnogo veći nego bilo kad u prošlosti", ističe Radić.

Toga su svesni i građani. Kažu da da bi dobro razmislili da li bi uopšte putovali, ukoliko bi se dogodio terorostički napad u tim zemljama.

San o slobodnom svetu je sada košmar terorizma, a u strahu su velike oči.

Sociolog Slobodan Cvejić ističe da se stereotipi i predrasude brže razvijaju u ovakvoj situaciji. "Sada za svakog ko ima drugačiju boju kože mi potencijalno možemo da sumnjamo", kaže Cvejić.

Atmosfera straha će potrajati mesecima, kažu oni koji ocenjuju osećaj bezbednosti u društvu. Pored realnih opasnosti, i lažne uzbune poput onih u Atini i Moskvi, kada su zatvaran metro- podgrevaće taj osećaj. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво