Vršnjačko nasilje, briga celog društva

Vapaji koji stižu sa juga Srbije da se usvoji zakon o vršnjačkom nasilju sustiže vest da su u Novom Sadu dvojica dečaka iz osmog razreda maltretirala dve godine mlađe dečake. Tragovi na telu su evidentni. Zašto jednokratne reakcije nisu dovoljne za rešenje problema?

Protesti u deset gradova širom Srbije za usvajanje Aleksinog zakona. Na čelu kolone protiv nasilja majka dečaka koji bi danas imao 19 godina. Ne odustaje od borbe da se tragedija kakvu je doživela njena porodica više nikom ne desi.

"Idemo sa parolom Hoću Aleksin zakon ili ćutimo i tišinom pozivamo građane da se Aleksin zakon usvoji. Ja mislim da hoće, ja sam uvek u životu bila optimista i mislim da se to tiče sve dece", kaže Dragana Janković, Aleksina majka.

Autorka zakona - iz Novog Sada. Baš odatle juče je stigla vest o novom slučaju nasilja u kome su deca i žrtve i počinioci.

"Deca više nisu deca i to je ono što me zabrinjava... Gde je toj deci empatija da pomognu a ne da izvade mobilne telefone i da snimaju", kaže Dragana Ćorić, autorka zakona.

Pojedini mediji spekulišu da su, između ostalog, stariji učenici terali mlađe da piju urin.

A da je u OŠ "Branko Radičević" došlo do ozbiljnog incidenta, pokazuje i saopštenje Višeg javnog tužilaštva koje je događaj kvalifikovalo kao krivično delo za zlostavljanje i mučenje, kao i krivično delo nanošenje lake telesne povrede.

Direktor škole je zatečen, jer se nikada nije susreo sa takvim problemom.

"Delovali su mi zabrinuto, jedan od te dvojice dečaka bio je malo uplakan i doveo sam ih kod mene u kancelariju. Jedno desetak, petnaest minuta je trebalo da se opuste da bi mi nešto rekli. Pružena im je podrška da budu sigurni da se to više neće ponavljati", kaže Aleksandar Maletin, direktor OŠ "Branko Radičević" u Novom Sadu.

Da se ne ponovi, potrebno je da čitavo društvo i država postave jasnu granicu prema nasilju.

"Mi imamo ad hok pojedinačne programe. Međutim, prevencija u koju bi bili uključeni mediji, u koju bi se institucije uvezale, u kojoj ne bi samo škole bile ostavljene na cedilu da same rešavaju probleme je osnov onoga što treba da radimo", kaže Aleksandar Jugović, profesor socijalne patologije.

Jedan od prvih koraka je, kažu stručnjaci, jačanje centara za socijalni rad i rešavanje porodičnih problema koji se po pravilu prenose na školu i društvo.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво