Akademska analiza "jogurt revolucije"

Neobičnim oglasom već neko vreme pozivaju se učesnici takozvane "jogurt revolucije" 1988. godine u Novom Sadu da svedoče o danima rušenja tadašnjeg pokrajinskog rukovodstva. Reč je o istraživanju čiji je cilj da posle vremenske distance od 28 godina, ljudi sagledaju te događaje i njihovu ulogu, a za učešće dobijaju i novčanu nadoknadu.

Zagrepčanin Marko Grdešić imao je osam godina kada su u Novom Sadu događala "jogurt revolucija" koju danas istražuje u okviru doktorske teze koju radi na Univerzitetu Viskonsin u Americi.

"Uneti malo više svetla u te godine kraja Jugoslavije je dosta važno, jer je tu nabijeno u kratkom vremenu mnogo toga. Ima dosta protivrečnih kretanja. Tako da i ova anbirokratska revolucija, iako je ostala zapamćena po nacionalizmu, ima zaista svega tu", objašnjava Marko Grdešić, asistent na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu.

Čega je sve bilo i šta danas misle o događaju koji je mobilisao najveći broj građana u novijoj istoriji, to je tema njegovog sociološkog istraživanja, a na učešće se pozivaju oni koji su tada bili u masi ispred Banovine.

Ali najmanje je bilo Novosađana na mitinzima 5. i 6. oktobra 1988. godine. Pokrenuo ih je iz Bačke Palanke Mihail Kertes, a cilj je bio smena vojvođanskog rukovodstva.

Sve je to bio deo šire tzv. antibirokratske revolucije, a njen krajnji ishod bio je učvršćivanje na vlasti Slobodana Miloševića.

Politikolozi koji su se bavili protestima s kraja osamdesetih podsećaju da su oni u početku imali demokratski potencijal, pokrenut socijalnim nezadovoljstvom različitih grupa: industrijskih radnika, Srba s Kosova, ali da je vremenom sve dobilo političku konotaciju.

"Nažalost taj potencijal je zloupotrebljen od strane nedemokratske vlasti, znači radi učvršćivanja vlasti Slobodana Miloševića i radikalizacije sukoba tako da od tada praktično kreće radikalizacija i spirala sukoba između republika", navodi Nebojša Vladisavljević, profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Ustavnim promenama posle "jogurt revolucije", značajno su smanjene nadležnosti koje su pokrajine imale po Ustavu iz 1974. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво