Vučić: Svoj deci u Srbiji jednaki uslovi za obrazovanje

Premijer Aleksandar Vučić posetio je selo Rajković, opšština Mionica, povodom početka radova na sanaciji i adaptaciji škole "Vojvoda Živojin Mišić", u vrednosti od 25,8 miliona dinara, uz poruku da je cilj obnove šškola u Srbiji da se svoj deci obezbede jednaki uslovi za obrazovanje. Vučić je prisustvovao u Ljigu potpisivanju ugovora o obnovi Srednje škole "1. 300 kaplara".

"Cilj nam je da promenimo izgled zemlje i da utičemo na budućnost dece, to pre svega želim. Hoćemo da svako dete sa sela, iz Rajkovića, Krčmara ili bilo kojeg drugog iz mioničkog kraja, ima jednako pravo na obrazovanje i dobre uslove. Hoćemo da pokažemo da je naša obaveza da stvorimo jednaku šansu za tu decu", rekao je Vučić obraćajući se meštanima.

Premijer je rekao da je ponosan na to što je vlada rešena da obnovi sve škole u Srbiji, ali i sve domove zdravlja, bolnice, obdaništa, socijalne ustanove...

"I to ćemo da radimo u godinama koje su pred nama", rekao je premijer dodajući da je presrećan zbog činjenice da se nalazi u srcu Srbije, u selu Rajković, ispred škole, jer je, kako je naveo, malo ko dolazio u udaljena mesta ili na ona koja nisu pored glavnog puta.

Mali broj ljudi je, primetio je premijer, uopšte verovato da će on obići svaku školu.

"A svuda ćemo ići da vidimo kako izgledaju školski toaleti, jer želimo da naša deca idu u čiste toalete, čiste učionice. Želimo da pomogneo i nastavnicima, kojih je ovde 33, a 18 su vannastavno osoblje, da im svima pomognemo da rade i žive u boljim uslovima. Ovde ima i 242 dece, zajedno sa isturenim odeljenjima. Dobro je da ih nije manje, da je pad zaustavljen, a nadam se da će ih biti i više", rekao je Vučić.

Škola u Rajkoviću je jedna od najstarijih osnovnih škola u mioničkoj opštini, a počela je da radi od 1888. godine kao nepotpuna četvororazredna škola, a danas u njenom sastavu radi ukupno devet školskih jedinica, odnosno Rajkovićku i jošš osam škola iz okolnih sela, dve osmorazredne i sedam četvororazrednih.

Najstarija od njih je škola u Krčmaru koja je počela sa radom 1867. godine i spada među najstarije škole u Valjevskom kraju.

Vučić je rekao da zna da meštani ne žive lako i da im ne teče med i mleko, i poručio da nije ni došao da im med i mleko obećava, ali da je spreman da obeća da zajedno, uz borbu i rad, može da se promeni na bolje mesto gde žive, kako bi i budućnost dece bila bolja.

"Moraćemo još da radimo, ali ćemo nastaviti sa onim što smo obećali i sa čim smo krenuli - a to je obnova škola i bolnica. Svake nedelje ću to da radim. Prošle nedelje sam bio u Kalinovcu, malom mestu na Ubu, danas sam u Mionici, a posle idemo u Ljig... Neće mi biti teško sve dok ne vidim da svako dete ima i čistu učionicu i tablu i dobar sunđer da tu tablu obriše", izričit je premijer.

Direktorka škole Olga Petrović rekla je za Tanjug da je predviđeno da se zameni deo krova, promene podovi, stolarija, izradi termofasada, naprave tri kabineta, kako bi deca konačno dobila kabinetsku nastavu, budući da postoji 200 kvadrata neiskorišćenog prostora.

Takođe, dodaje, planirana je i izgradnja prostorija za fizičku nastavu i vanškolske aktivnosti. Škola će takođe dobiti bolje sanitarne čvorove, bliže deci.

Školu u Rajkoviću pohađa 106 đaka, a sa još osam izdvojenih odeljenja broji ukupno 242 đaka, 22 odeljenja i 32 nastavnika.

Petrovićeva je ukazala da je posebno ponosna na činjenicu da je 95 odsto zaposlenih stručan kadar, iako je reč o seoskoj školi.

Dodala je da se nada da će im neko pomoći i za nabavku potrebne opreme.

Premijeru se u razgovoru sa žiteljima obratio meštanin sela Mratišić, koji je od predsednika vlade zatražio da se asfaltira put.

"Potrebno nam je četiri kilometara puta. Sada je makadam. Nema asfalta ni jedan metar. Na taj put čekam 50 godina", rekao je meštanin.

Na njegovo insistiranje Vučić je obećao da će ove godine biti izgrađen kilometar puta.

"Obećavam da će biti kilometar ove godine, a za ostala tri kilometra ćemo da razgovaramo sledeći put, pošto kada bih tako 'delio' kilometre ne bi ostalo nigde ni za šta", rekao je Vučić.

Vučić je, inače, stigao u Rajković sa ministrima prosvete Srđanom Verbićem i omladine i sporta Vanjom Udovičićem. On je školi poklonio knjigu "Slovoljublje", a Udovičić je na dar doneo lopte.

Direktorka škole Olga Petrović poklonila je premijeru sliku, knjigu i domaće proizvode iz mioničkog kraja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво