Prikazan dokumentarac o zločinima u Višegradu

Dokumentarni film "Zločini pred Tribunalom: Višegrad" u produkciji Outreach programa Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) prikazan je u Beogradu, a prema oceni autorskog tima priča je vredna dokumentovanja, jer ne bi trebalo prećutati zločine u Višegradu koji spadaju među najgore u ratovima bivše Jugoslavije.

Dokumentarac donosi priču o sudskom odgovoru na talas etničkog čišćenja koji je 1992. godine preplavio taj grad na Drini, pruža uvid u istrage, sudske postupke i činjenice koje je utvrdio MKSJ.

"Cilj projekta je da ostavimo dokumentarno nasleđe o tome šta je i kako Tribunal za 23 godine radio, kao i da istaknemo iskustva žrtava koje su pred Sudom svedočile i ostavimo neku vrstu zapisa kroz šta su ti ljudi prošli", izjavio je Fonetu član produkcijskog tima Outreach programa MKSJ Petar Finci.

U filmu je reč o zločinima koji su počinjeni u Višegradu 1992. godine i sudskim procesima tih zločina pred Tribunalom, a poznat je zločin spaljivanja civila u dva navrata u Višegradu.

Sudski epilog je doživotna kazna zatvora za komandira paravojne formacije, koja se borila u Podrinju, Milana Lukića. Njegov rođak i saučesnik Sredoje Lukić osuđen je na 27 godina, a Mitar Vasiljević, koji je prvi uhapšen, na 15 godina zatvora.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво