Kad klizište probije rokove u Bajinoj Bašti

Na teritoriji opštine Bajina Bašta, u proteklih nekoliko dana prijavljeno je 250 šteta od poplava, aktiviranja starih i pojave novih klizišta. Polovina od njih su štete na stambenim objektima nastale sada ili posle zakonskog roka za prijavljivanje, 31. jula 2014. godine.

Domaćinstvo Radoja Kuzmića jedno je od onih koje sa svakom novom kišom strahuje za bezbednost u kući na klizištu. Neizmernu sreću koju je donelo rođenje kćerke u njihovom domu, zamenili su neizvesnost i strah, jer kuća u kojoj žive tone i klizi već godinu dana.

"Prethodnih dana je baš bilo teško... Spavamo na smenu, dva sata muž, dva sata ja, non-stop smo kod bebe... Kada je nevreme i nije bezbedno, ja odem sa detetom kod mojih roditelja", kaže Vineta Kuzmić.

Prve pukotine na kući primetili su nekoliko meseci posle zakonskog roka za prijavljivanje i nadoknadu štete.

"Bila je komisija, napravili su zapisnik, slikali i rekli da ćemo za mesec dana biti obavešteni, međutim, nismo bili obavešteni... Velike pukotine su otpre, a manje odskoro – znači da kuća ne miruje", rekao je Radoje Kuzmić.

Naknadne, ali i nove štete i zakasnele prijave, u bajinobaštanskom kraju imalo je još oko 50 objekata čiji vlasnici nisu dobili rešenja o kategorizaciji.

"Sada kad su bile kiše, odmah se pokazalo sleganje i nanovo pucanje kuće. Dolazili su ovde i geolozi, dolazili su svi a da mi nisu kazali da li se uopšte ovo može sanirati", govori Sreten Bošković iz Svojdruga.

U lokalnoj direkciji kažu da su građevinske komisije na terenu.

"Jedina obaveza oštećenih je da poštuju rokove, da svu vrstu štete, bez obzira na to gde je nastala, prijave zaključno sa 31. martom 2016. godine. Nakon toga sve je na nama", objašnjava Dušan Glišić iz direkcije.

Do izlaska komisije, zapisnika i kategorizacije, u Bajinoj Bašti se sa zebnjom čeka svaki novi dan i kiše, zbog kojih tlo još ne miruje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи