Oštećeno oko 700 objekata, pomoć od 290 miliona dinara

Direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević navodi da preliminarni podaci pokazuju da je u poplavama u Srbiji proteklih dana oštećeno oko 700 stambenih objekata, 100 privrednih subjekata i približno 6.000 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Marko Blagojević je Tanjugu rekao da su komisije na terenu od prošlog četvrtka i radiće do kraja ove nedelje, kada će se znati kako stoje stvari.

Kako je rekao, za sada postoji samo informacija o napretku rada Komisija i preliminarni podaci na osnovu kojih je pravljen program obnove.

Nakon što se prikupe informacije o obimu štete, posao lokalnih samouprava će biti da sprovode postupke za priznavanje prava na pomoć oštećenima i da izdaju rešenja, istakao je Blagojević.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije je opredelila 290 miliona dinara za pružanje pomoći.

"Komisija za procenu štete će utvrditi kategoriju. Što se tiče privrednih subjekata, oni dobijaju pomoć prema broju zaposlenih u trenutku poplava, a gazdinstava – s obzirom na površinu koja je oštećena", rekao je Blagojević.

Za stambene objekte pomoć iznosi od 120.000 do 600.000 dinara, za privredne subjekte od 240.000 do 6.000.000 dinara, a za svaki hektar oštećenog poljoprivrednog zemljišta se dobija 12.000 dinara.

"Novčana pomoć je jednaka sumama koje su bile isplaćivane oštećenima nakon majskih, septembarskih i januarskih poplava", rekao je Blagojević.

Blagojević je istakao da su od maja 2014. do danas izvedeni radovi na obnovi i jačanju postojeće preventivne infrastrukture na 304 lokacije širom Srbije u vrednosti od tri milijarde dinara.

"Što se tiče 17 opština u kojima je bila proglašena vanredna situacija, uloženo je 612 miliona dinara u obnovu i jačanje postojeće infrastrukture. U Lučanima 65 miliona dinara, u Kraljevu 100 miliona dinara, u Čačku 140 miliona dinara, Trsteniku preko 80 miliona dinara...", precizirao je Blagojević.

Dodao je da je uz to obezbeđeno preko 400 miliona dinara za izgradnju potpuno novih objekata za zaštitu od plavljenja na teritoriji Raške i Novog Pazara...

"Međutim, imate delove zemlje gde se ispostavlja da postojeća infrastruktura koju smo mi obnovili prosto nije više adekvatna s obzirom na češće i intenzivnije padavine, a samim tim i češće bujične poplave", zaključio je Blagojević.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво