Južna Morava u porastu, komisije na terenu

Na području Rasinskog okruga, Zapadna i Velika Morava stagniraju, dok je vodostaj Južne Morave u porastu. Nivo svih reka je u opadanju u leskovačkom kraju, a u selu Vinarce ima štete koju je napravila reka Jablanica, koja se izlila. Ukinuta vanredna situacija u Čačku. Tamo gde se voda povukla, komisije već izlaze na teren, a sada su se kao novi problem javila klizišta.

Vodostaji u Srbiji uglavnom opadaju ili miruju, jedino je u porastu Južna Morava na području Rasinskog okruga. Bujični potoci napravili su veliku štetu na poljoprivrednom zemljištu u opštini Bojnik.

Voda je ušla u pedesetak dvorišta, ali nije ušla u kuće. Oštetila je dva putna pravca, ali najveća šteta je na poljoprivrednom zemljištu.

Pod vodom je oko 250 hektara oranica, najviše u ataru sela Stubla.

U Bojniku kažu da su čistili kanale, ali su Pusta reka i njene pritoke napravile probleme.

Nivo svih reka u leskovačkom kraju je u opadanju, a u selu Vinarce ima štete koju je napravila reka Jablanica koja se izlila.

Leskovac je očistio 19 kilometara kanala i uloženo je pet miliona dinara, zbog čega u tom kraju nije bilo većih problema.

Na području Rasinskog okruga Zapadna i Velika Morava stagniraju, dok je vodostaj Južne Morave u porastu. U naseljenom mestu Đunis na ulazu u Stalaćku klisuru došlo je do manjih izlivanja iz korita.

Pod vodom je i deo regionalnog puta Kruševac–Aleksinac u ovom selu kod nadvožnjaka. Domaćinstva nisu ugrožena, a vrh poplavnog talasa očekuje se u večernjim satima. Sve nadležne službe su na terenu i prate situaciju. Trenutno je vodostaj Južne Morave u granicama vanredne odbrane od poplava. 

U stagnaciji je Velika Morava kod Varvarina. Na području grada Kruševca poplavljeno je oko 200 hektara obradive površine, a na teritoriji trsteničke opštine 1.200 hektara zemlje.

Komisije za procenu štete su na terenu.

Ibar kod Kraljeva se povlači u korito i vodostaj je u opadanju. Ibar se juče izlio samo na gradskoj plaži i sportskim terenima na popularnom keju, ali se nije prelio preko zaštitnih bedema u Žičkom i Konarevskom polju gde su naselja i vodoprivredni objekti.

Procenjuje se da je u Kraljevu poplavljeno oko 150 domaćinstava, a pojavila su se i klizišta. U selu Roćevići na putu ka Ivanjici aktivirala su se stara i pojavila nova klizišta.

Manjih klizišta je bilo i u selima Dedevci i Pekčanica. Ta sela su u istom kraju kao i Roćevići. Osim klizišta, ima i čestih odrona na putu. Na Ibarskoj magistrali kod Ušća i putevima ka Studenici i Rudnu.

Gradski štab za vanredne situacije u Čačku ukinuo je vanrednu situaciju, saopštila je gradska uprava.

Gradonačelnik Čačka Vojislav Ilić rekao je da je na teritoriji Čačka trenutno neprohodno 19 putnih pravaca nižeg ranga, kao i tri saobraćajnice regionalnog značaja – u Ovčar Banji, Gornjoj Gorevnici i Donjoj Ježevici.

Ilić je dodao da je zbog izlivanja reka oštećeno ukupno 108 kuća, najviše u čačanskim selima Konjevići, Preljinskoj Baluzi i Parmencu, u jednoj gradskoj ulici, kao i u Ovčar Banji kod Čačka. Do sada je procenjena šteta na oko 850 hektara oranica.

Direktorka Zavoda za javno zdravlje u Čačku Ana Mišović rekla je da je voda iz čačanskog "Vodovoda" ispravna za piće.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво