Vodostaji se prate, situacija stabilna, prete klizišta

I dalje je na snazi vanredna situacija zbog padavina i rasta vodostaja. Sve službe su u pripravnosti, situacija je za sada stabilna, ali meštani opština iz kojih se voda tek povukla strahuju od novih kiša i podzemnih voda i klizišta. Reke zasad ne prete da ugroze stanovništvo. Vlada sutra o ukidanju vanredne situacije.

18.00 - Vlada Srbije će sutra odlučiti o ukidanju vanredne situacije zbog poplava, ukoliko vremenska situacija nastavi da se poboljšava, najavio je ministar Nebojša Stefanović. 

16.05 - Vrh poplavnog talasa na reci Toplici danas je prošao Prokuplje i nema opasnosti od izlivanja, rekao je predsednik Opštine Miroljub Paunović.

13.50 - Prethodnih dana poplavljeno je više od 6.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, dok su u stočarstvu štete manje, ali država će pomoći poljoprivrednicima da saniraju posledice, rekla je ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković.

13.30 - Vremenske prilike u Srbiji se stabilizuju i hidrološka situacija se smiruje, izjavio je direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije Jugoslav Nikolić.  

11.50 - Stabilni vodostaji na rekama Rasinskog okruga. Stagniraju Zapadna Morava kod Jasike i Velika Morava kod Varvarina.

10.15 - Povlači se i ispumpava voda iz poplavljenih kuća u selima u opštini Ranilug.

08.15 - Voda je u koritima reka, a meteorološke najave su povoljne, kaže za RTS pomoćnik načelnika Sektora za vanredne situacije Goran Nikolić i napominje da bi tokom dana moglo da se razmišlja o ukidanju vanredne situacije.

Oko 380 domaćinstava u novovaroškoj i prijepoljskoj opštini jeste bez struje, uglavnom u planinskim krajevima. Za tri dana, koliko traje poplavni talas, evakuisana je 171 osoba.

Nivo Save kod Beograda je tridesetak centimetara iznad linije redovne odbrane od poplava.

Vodeni talas sa Kosova i Metohije podigao je nivo Ibra u Kraljevu za trideset centimetara, što je znatno ispod granice izlivanja. Korito je prelilo samo gradsku plažu. Izvorišta u Konarevskom i Žičkom polju, iz kojih se Kraljevo snabdeva vodom, nisu ni u jednom trenutku bila ugrožena.

Vodeni talas nije značajno podigao ni nivo Zapadne Morave u selu Sirča. Situacija i na obalama te reke je pod kontrolom. Zbog obilnih padavina mnogi putevi u seoskom području su u prekidu, pokrenule su i nekoliko starih klizišta. Na Ibarskoj magistrali od Kraljeva do Ušća ima i odrona.

Na području Rasinskog okruga vodostaji na rekama su stabilni. U stagnaciji su i Zapadna Morava kod Jasike, i Velika kod Varvarina.

Nivo vode u Južnoj Moravi kod Đunisa od ponoći je varirao za tridesetak centimetara, neprestano prelazeći granicu između redovne i vanredne odbrane, ali opasnosti za tridesetak domaćinstava u priobalju nema.

Prema prvim podacima komisija za procenu štete od posledica poplava u Čačku, oštećeno je oko 100 kuća i pomoćnih objekata, osam firmi, oko 800 hektara poljoprivrednog zemljišta i 59 lokalnih puteva, rečeno je u gradskoj upravi. 

Štab za vanredne situacije grada Kruševca uveo je stalno dežurstvo i preduzeo sve neophodne preventivne mere na zaštiti ljudi i dobara.

Pripremljeni su džakovi sa peskom, a meštanima je preventivno podeljeno 50 paketa flaširane vode za slučaj da zbog porasta niovoa Južne Morave podzemne vode zagade bunare.

Prema rečima Dragana Vuksanovića, direktora Zavoda za javno zdravlje u Kruševcu, lokalni vodovodi se redovno kontrolišu, a epidemiološko higijensko stanje u Đunisu, ali i na svim poplavljenim teritorijama u Rasinskom okrugu, za sada je stabilno. 

U mestu Vitkovac kod Aleksinca stanje je mnogo bolje nego prethodnih dana, javlja dopisnik RTS-a.

Vodostaj Južne Morave kod Varvarina od ponoći beleži blagi pad i trenutno je u granicama redovne odbrane od poplava, kao i Velika i Zapadna Morava koje stagniraju.  

Vrh poplavnog talasa na reci Toplici danas je prošao Prokuplje i nema opasnosti od izlivanja, jer je nivo reke ispod nivoa redovne odbrane od poplava.

Prema rečima komandanta Štaba za vanredne situacije i predsednika Opštine Miroljuba Paunovića, visina vode oko četiri časa jutros iznosila je 195 centimetara i prešla je nivo redovne odbrane od poplava koji iznosi 175 santimetara. 

"Zahvaljujući dodatnom bedemu napravljenom od vreća sa peskom i zemljom, uspeli smo posle nekoliko teških sati borbe sa vodenom stihijom da sprečimo izlivanje Toplice u Liparskoj ulici i romskom naselju Mala Guba", rekao je Paunović na konferenciji za novinare. 

I na Kosovu i Metohiji situacija sa poplavama je ozbiljna, najkritičnije je u Kosovskom Pomoravlju i u opštinama Kosovska Mitrovica i Zvečan.

Predsednik opštine Ranilug u Kosovskom Pomoravlju Gradimir Mikić izjavio je da se voda iz poplavljenih kuća u selima Ranilug, Korminjane i Glogovce povlači i ispumpava, a da tokom vikenda i pored obilnijih padavina nije bilo novih izlivanja Binačke Morave.

Mikić je rekao da trenutno ne postoji realna opasnost od novog izlivanja Binačke Morave, ali da je pod vodom i dalje šest domaćinstava, dok se voda povlači u blizini 20 domaćinstava koja su na rubu poplavnog talasa.

Crveni krst Kosova i Metohije uputio je pomoć poplavljenima u opštini Kosovska Kamenica, objavljeno je danas na sajtu Crvenog krsta Srbije.

Kako se navodi, pomoć se sastoji od dve muljne i pet potapajućih pumpi, tri sušilice za zidove, jednog agregata za struju, kao i čizama, kišnih kabanica, ćebadi, plastičnih kanti.

Raspodelu pomoći vrši Crveni krst Srbije.

Šteta od poplava će da se zna tek kada se voda povuče. Obilne padavine oštetili su pojedine delove deonice Koridora 11 na putu Ljig–Preljina.

Bujica je srušila potpornu konstrukciju 450 metara dugog mosta kod mesta Brđani, na 110. kilometru budućeg auto-puta. Da nedavno nije betoniran, most bi sigurno pao, uvereni su izvođači radova.

Takođe, šteta je pričinjena na velikom broju privrednih objekata, kao i poljoprivrednih površina.

Pomoćnik načelnika Sektora za vanredne situacije Goran Nikolić rekao je za RTS da su najavljene znatno manje padavine i da u toku prošle noći nije bilo nikakvih intervencija.

Kako je rekao, bilo je izlivanja lokalnih potoka i rečica, ali stanovništvo nije ugroženo.

Podsetio je da su Lučani doživeli najveću nesreću, ali je poručio da se voda povukla i da su građani bezbedni. 

Nikolić je naglasio da su sve službe na terenu, na onim lokacijama gde je to bilo potrebno prema najavama meteorologa. 

Ukazao je i da su meteorološke najave povoljne i da je voda u koritima reka i, kako je rekao, zbog toga će se u toku dana verovatno razmišljati o ukidanju vanredne situacije.  

Međutim, iako se ne najavljuju obilnije padavine, Nikolić poručuje da moramo da budemo oprezni jer su ove godine poplave rano krenule. Kako je rekao, mnogo toga je urađeno na rekama i, prema njegovim rečima, "sada smo bezbedniji nego pre dve ili tri nedelje". 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се