Davalac koštane srži nekad samo jedna osoba na svetu

Za neke oblike leukemije jedan od načina lečenja jeste i transplantacija matičnih ćelija iz koštane srži. Za one koji su bolesni, odgovarajući davalac nekada može da bude i samo jedna jedina osoba na svetu.

Fotografije iz Sterilnog bloka, koje su poslali lekari šesnaestogodišnjeg Luke, kome je u sredu urađena transplantacija matičnih ćelija iz koštane srži, verovatno neće biti u njegovom albumu iako je na njima zabeležen jedan važan trenutak. Posle transplantacije, Luka se oporavlja. U Sterilni blok ne može ni Lukin tata.

Slaviša Lazić, Lukin tata, kaže da se čuje sa Lukom i suprugom, ali da ne može do njega da dođe. Očekuje napredak.

"Za sada to ide svojim uobičajenim tokom, šta je urađeno, prvi rezultat videćemo nakon 15 dana, jer ćemo tada uzeti uzorak krvi. To je bila 226 transplantacija od osnivanja sterilnog bloka u institutu, a imamo troje dece kojima je urađena transplantacija", kaže načelnica Sterilnog bloka u Centra za transplantaciju prof. dr Dragana Vujić.

Posle dijagnostikovanja, lekari su utvrdili da ni roditelji niti bilo ko iz porodice nisu mogli da budu donori. Odgovarajući davalac nije postojao ni u Nacionalnom registru, u Svetskom registru su pronašli potencijalnih 860 osoba.

Posle svih analiza, Luki su odgovarale ćelije samo dve osobe.

U Nacionalnom registru u ovom trenutku je 5.500 donora, u Svetskom 25 miliona. U Institutu za majku i dete do sada su uradili 10 intervencija od nesrodnog davaoca, u osam slučajeva donor je bio iz Svetskog registra.

"Danas je jedna devojčica otišla kući, ta soba se priprema za dete koje dolazi iz Italije gde je bilo na zračenju, davalac je iz svestkog registra i narednog petka radimo intervenciju", dodaje Vujićeva.

Svi koji žele da budu davaoci koštane srži, mogu da se prijave u nekom od instituta za transfuziju širom zemlje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво