Читај ми!

Cveće i sveće u znak sećanja na Zorana Đinđića

U Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu porodica, prijatelji, stranačke kolege i građani od jutros odaju poštu ubijenom premijeru Zoranu Đinđiću, povodom 13 godina od njegovog ubistva. I ove godine održana "Šetnja za Zorana". Počast Đinđiću odali su i članovi njegove vlade.

Cveće na grob položila je Ružica Đinđić, supruga ubijenog premijera, sa sinom Lukom.

Poštu Đinđiću odao je i lider Demokratske stranke Bojan Pajtić, koji je poručio da je poslednjih dana na sceni "proces restauracije istorije", gde se Đinđić "ponovo proglašava kriminalcem, a Slobodan Milošević herojem".

Cveće na grob položili su i funcioneri DS-a Nataša Vučković, Balša Božović, Dragan Šutanovac, Dušan Petrović, Slobodan Milosavljević, Aleksandra Jerkov...

Nekadašnji potpredsednik DS i lider "Levice Srbije" Borislav Stefanović takođe je odao poštu ubijenom premijeru.

Premijer Srbije i lider Demokratske stranke Zoran Đinđić ubijen je ispred sedišta Vlade Srbije 12. marta 2003. godine. Đinđić je bio prvi premijer Srbije posle pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine.

Članovi i simpatizeri Liberalno-demokratske stranke i Socijaldemokratske stranke održali su i ove godine "Šetnju za Zorana".

Kolonu od nekoliko stotina građana, sa belim ružama u rukama, predvodili su Čedomir Jovanović i Boris Tadić, koji su poručili su da je 12. mart dan kada treba da tražimo motivaciju za ono što Đinđić nije stigao da uradi.

Šetnja je išla od prostorija LDP-a u blizini Skadarlije, centralnim gradskim ulicama stigla do zgrade Vlade, gde je ispod spomen-ploče na mestu gde je Đinđić ubijen položeno cveće i upaljene sveće.

Stranački funkcioneri i nekadašnji Đinđićevi saradnici, zajedno sa više stotina građana, prošetali su zatim do Novog groblja, gde su položili cveće na njegov grob.

Na mestu gde je Đinđić ubijen, cveće su položili i članovi njegove vlade - Zoran Živković, Slobodan Milosavljević, Gordana Matković, Goran Pitić, Dragoslav Šumarac, Branislav Lečić, Srđa Popović i Anđelka Mihajlović.

Živković, koji je nakon ubistva predsednika Vlade preuzeo tu dužnost, istakao je da Đinđića niko nikada neće moći da zameni.

I u Kragujevcu su građani i članovi DS-a i Zajedno za šumadiju šetnjom obeležili 13 godina od Đinđićevog ubistva. U njegovu čast, palili su sveće i polagali cveće pored spomen-ploče Zoranu Đinđiću, u ulici koja nosi njegovo ime. Iz gradskog DS-a poručuju da će pokrenuti inicijativu za podizanje spomenika Zoranu Đinđiću u Kragujevcu.

U čast ubijenom premijeru u Jugoslovenskom dramskom pozorištu održano je finalno takmičenje "Beseda u Zoranovu čast". Žiri je jednoglasno odlučio da je pobednik Aleksa Savić.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи