Službe u pripravnosti, jačaju se bedemi uz reke

Žuti meteoalarm na snazi u Srbiji. Iako se u većini poplavljenih područja voda povlači, sve nadležne službe su u pripravnosti. Održan je sastanak Republičkog štaba za vanredne situacije u zgradi Vlade Srbije, a potom i vanredna sednica Vlade na kojoj je uvedena vanredna situacija u celoj Srbiji. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kaže za RTS da će u oblasti gde se očekuje izlivanje reka biti upućeno dvostruko više pripadnika policije. Na terenu je i Vojska Srbije i preduzimaju se preventivne mere. Istovremeno se sanira i procenjuje materijalna šteta koju je prouzrokovalo izlivanje reka prethodnih dana.

18.45 - Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kaže za RTS da će u oblasti gde se očekuje izlivanje reka biti upućeno dvostruko više pripadnika policije. 

18.15 - Na upravo završenoj sednici Vlade uvedena je vanredna situacija na celoj teritoriji Srbije zbog poplava.

17.50 - Završena sednica Štaba za vanredne situacije, počela sednica Vlade. 

16.45 -  Vanredna situacija proglašena i u opštini Prijepolje.

15.45 - U zgradi Vlade Srbije u 17 časova biće održan sastanak Republičkog štaba za vanredne situacije, a potom i vanredna sednica Vlade, saopštila je Kancelarija Vlade za saradnju s medijima.

14.50 - Velika Morave je u Ćupriji dostigla nivo od 291 centimetar i već je na "trim stazi" u gradskom parku, međutim, još je daleko od nivoa da prelije gradski odbrambeni zid.

13.30 - Za nedelju i ponedeljak prognozirane su nove padavine – u većini mesta od 10 do 30 milimetara za 24 sata, a u centralnim i istočnim krajevima lokalno i više.

12.10 - U kraljevačkoj Grdici situacija se stabilizuje, ali u obližnjoj Sirči bez pijaće vode je 150 domaćinstava jer je zbog poplava pao stari viseći most preko kojeg je bila položena cev za snabdevanje pijaćom vodom.

11.50 - Štab za vanredne situacije Trstenika zaključio je da su prioriteti i dalje odbrana bedema pored Zapadne Morave na kritičnim tačkama, kod izvorišta "Zvezdan", i dela bedema koji štiti sela sa desne strane reke.

11.40 - U Valjevu nema većih problema sa oticanjem vode, uprkos tome što pada kiša srednjeg intenziteta, ali se preduzimaju preventivne mere kako se u narednih par dana ne bi pojavili ozbiljniji problemi, rečeno je na sednici Štaba za vanredne situacije grada Valjeva.  

11.30 - Premijer Srbije Aleksandar Vučić obišao je Lučane i u razgovoru sa građanima rekao da je jutros sa predstavnicima Evropske unije dogovorena pomoć od 1,2 miliona evra za ugrožene.

09.30 - Vodostaji reka Save i Drine su u stagnaciji. Svi vodotoci su u svojim koritima i za sada nema opasnosti od poplava, saopštava MUP.

Vanredna situacija, pre uvođenja vanredne situacije na celoj teritoriji Srbije bila je na snazi u tri grada i 15 opština u Srbiji: u Čačku, Novom Pazaru i Kraljevu, Arilju, Lučanima, Topoli, Požegi, Bajinoj Bašti, Ivanjici, Raškoj, Ljigu, Rači, Trsteniku, Prijepolju i na delu teritorije opština: Kosjerić, Nova Varoš i Ćićevac.

Kako je Tanjugu izjavio načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić, situacija nije promenjena od juče, jer je noćas padala kiša uglavnom slabijeg intenziteta.

"Ono što se najavljivalo od RHMZ-a, od kolega iz Brisela i ruske strane jeste da danas počinju jače padavine i da će se intenzivirati večeras od 21 sat. Od pre 48 sati je stanje potpune pripravnosti. Svi naši timovi, timovi vojske i policije, jesu u povećanom stepenu pripravnosti i situacija se prati iz sata u sat", objasnio je Marić.

Na teritoriji opštine Obrenovac stanje je stabilno, izjavio je za Beoinfo direktor "Beokom servisa" Darko Glavaš.

Kaže da je kompletan sliv reke Kolubare sa svim pritokama u stagnaciji, a da su akumulacije Rovni, Kladnica i Čikovac u potpunosti prazne i da se ne očekuju veći problemi u tom slivu ukoliko i dalje bude slab intenzitet padavina.

Reka Sava je u poslednjih 12 sati porasla četiri centimetra, istakao je Glavaš i dodao da su naplavine koje su stigle iz pravca Šapca na prilazima Obrenovcu pročišćene.

U Čačku od jutros u 3.00 pada kiša. Tokom jučerašnjeg dana i noći ojačavali su se bedemi u Konjevićima duž korita reke Čemernice, a iz Štaba pozivaju građane da se dobrovoljno priključe akciji. Svi se pribojavaju novih padavina, bedemi su na nekim mestima natopljeni od prethodne kiše. Nivo Čemernice opao je za šest metara, a Zapadne Morave za metar. Neprohodan je samo putni pravac Čačak–Guča, a nema železničkog saobraćaja na relaciji Čačak–Požega.

U Lučanima, Bjelica se povukla u korito, ali se voda sporo povlači. Apeluje se za hitnu pomoć evakuisanim građanima, i to u hrani, odeći i ćebadima, a može se uplatiti i novčana pomoć. Osamdeset vojnika je trenutno u pripravnosti. Predsednica opštine Lučani Vesna Stambolić kaže da se voda sa ugroženih lokacija u toj opštini povukla i da se raščišćava teren, ali da dodatnu opasnost predstavljaju najave novih velikih količina kiše.

Stambolićeva ističe da najave nisu dobre kada su u pitanju padavine, da je za šest sati palo oko 16 litara po metru kvadratnom i da se u narednih šest sati očekuju veće količine padavina.

Saobraćaj je obustavljen na deonici puta Kratovska stena – Lučani zbog ispumpavanja vode iz naselja Lučani, saopštili su "Putevi Srbije". 

U Gornjem Milanovcu više manjih reka napravilo je probleme. Oštećene su kuće, putna infrastruktura, mostovi, kao i gradilišta na Koridoru 11. Problemi su nastali i zbog klizišta.

Ovih dana kritično je bilo u kraljevačkoj Grdici gde je pod vodom pre dva dana bilo više od 150 domaćinstava, a situacija se stabilizuje. Voda se polako povlači ka koritu Zapadne Morave. Oticanje vode je sporo jer su kanali puni vode. U obližnjoj Sirči bez pijaće vode je 150 domaćinstava jer je zbog poplava pao stari viseći most preko kojeg je bila položena cev za snabdevanje pijaćom vodom.

Na teritoriji opštine Vrnjačka Banja izlila se reka Zapadna Morava u mestima uz samu reku, a pod vodom se nalaze oranice uz reku, u dužini od oko 15 kilometara, ali nema ugroženih domaćinstava.

Štab za vanredne situacije Trstenika zaključio je da su prioriteti i dalje odbrana bedema pored Zapadne Morave na kritičnim tačkama, kod izvorišta "Zvezdan" i dela bedema koji štiti sela sa desne strane reke.

Kvalitet vode za piće redovno se kontroliše i trenutno je dobar. Zbog izlivanja Zapadne Morave poplavljeno je devet kuća u selima Grabovac, Lozna i Bogdanje. 

U Mokroj Gori je srušen most preko reke Drugančice, tri mosta su oštećena, evidentirano je 20 klizišta, a u prekidu je 15 lokalnih putnih pravaca. Čak 80 domaćinstava je ostalo bez vode, zbog prekida dva lokalna vodovoda – na Omaru i Rujevcu. Situacija u Arilju se normalizuje.

U Kruševcu je od noćas palo sedam litara kiše po metru kvadratnom, što nije uticalo na porast vodostaja na rekama. Vrh poplavnog talasa Zapadne Morave prošao je Kruševac i Ćićevac. U ćićevačkim naseljima Mrzenica i Trubarevo, ugroženo je 30 domaćinstava i 100 hektara oranica.

Voda se lagano povlači u korito, i od jutros je kod Jasike 130 centimetara niža od nivoa redovne odbrane od poplava. Smanjenje priliva beleži se i na Velikoj Moravi kod Varvarina, i Južnoj Moravi kod Mojsinja, koja je u granicama redovne odbrane od poplava. Došlo je do izlivanja Velike Morave u Obrežu.

Na teritoriji opštine Ljig voda iz korita reke izlila se u selima Štavica, Dići, Gukoš, Cvetanovac, Jačić, Latković, Moravci i Liplje, a poplavljene su poljoprivredne površine oko 900 hektara i ima štete na usevima.

Na području Uba aktivirano je klizište u selu Kožuar na mestu Đurđevića strana. U prekidu su putni pravci u selima Sovljak, Zvizdar i Tvrdojevac.

U Valjevu nema većih problema sa oticanjem vode, uprkos tome što pada kiša srednjeg intenziteta, ali se preduzimaju preventivne mere kako se u narednih par dana ne bi pojavili ozbiljniji problemi.

Nadležna preduzeća su stavljena u stanje pripravnosti i konstatovano je da brana Stubo– Rovni povoljno utiče na vodostaj Kolubare i da je u funkciji zaštite od poplava grada Valjeva.

Vodostaj na reci Toplici u Prokuplju je ispod nivoa redovne odbrane i za sada nema opasnosti od poplave, izjavio je predsednik te opštine Miroljub Paunović.

Navodi da se, prema prognozi meteorologa, očekuju padavine od 30 do 50 litara po kvadratnom metru, zbog čega će štab stalno pratiti situaciju i biti maksimalno mobilan.

Ukoliko vodostaj drastično poraste obezbeđeno je 10.000 plastičnih vreća sa peskom, kako bi se zaštitili objekti i poljoprivredno zemljište", rekao je Paunović.

Prema njegovim rečima, vodostaj je visok i poplava je sprečena zahvaljujući preventivnim radovima koji su krajem 2015. i početkom 2016. godine izvedeni na priobalju Toplice.

U Raškoj, u naselju Milatkovići, reka Raška je probila nasip i poplavila oranice u priobalju.

U Novom Pazaru pada kiša umerenog intenziteta, ali su reke na nivou prolećnih vodotokova, javlja dopisnik RTS-a. Snabdevanje strujom nije ugroženo, ali vode nema u drugoj i trećoj visinskoj zoni, gde su upućene cisterne sa vodom.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić obišao je domaćinstva ugrožena poplavama u Novom Pazaru i tom prilikom zahvalio vojsci i policiji na svemu što rade za građane Srbije.

Zbog visokog vodostaja izlila se Velika Morava u blizini Paraćina i preplavila deo puta koji je zatvoren za saobraćaj. Probleme je napravio i sneg. Zbog pucanja dalekovoda, na Tari je bez struje i dalje 300 domaćinstava. Elektromonteri su na terenu.

Velika Morave, je u Ćupriji dostigla nivo od 291 centimetar i već je na "trim stazi" u gradskom parku, ali daleko od nivoa da prelije gradski odbrambeni zid.

Morava je kod mosta u Ćupriji potopila letnju plažu sa tuševima, vrbake i deo uz letnji bazen na levoj obali, ali ponegde i deo oranica uz desnu obalu u pravcu Jagodine.

Saobraćaj je od sinoć prekinut na lokalnim putu Paraćin–Čepur–Raševica, na deonici kod Čepura.

Na teritoriji Šumadije pada slaba kiša i reke su u svojim koritima. U Topoli i Rači, u kojima je proglašena vanredna situacija, vojska, ekipe Sektora za vanredne situacije i opštinski štabovi su u pripravnosti.

Preduzimaju se sve mere kako bi se sprečilo izlivanje reke Jasenice, koja je u više sela u Topoli i Rači poplavila useve i oranice.

U Natalincima i Jarmenovcima grupisana je mehanizacija. Predsednik opštine Topola Dragan Jovanović kaže da nijedna kuća za sada nije ugrožena.

Načelnik Uprave za vanredne situacije MUP-a Srbije Zoran Kočović potvrdio je za RTS da su sve službe spremne za sprovođenje operativnih i preventivnih mera odbrane od poplava.

Predsednik opštine Prijepolje Emir Hašimbegović, na predlog Štaba za vanredne situacije, proglasio je vanrednu situaciju na podrčju cele opštine.

"Izveštaji komisija koje je formirala Direkcija za izgradnju, potvrdili su da je na lokalnoj putnoj mreži došlo do vrlo ozbiljnih oštećenja. U redovnoj aktivnosti za otklanjanje tih šteta trebalo bi najmanje tri meseca pa smo, u cilju ubrzavanja tih poslova, doneli odluku o proglašenju vanredne situacije u celoj opštini", rekao je Hašimbegović agenciji Beta.

Dodao je da je i dalje otežano snabdevanje strujom udaljenih mesnih zajednica.

Državna sekretarka u Ministarstvu rudarstva i energetike Mirjana Filipović rekla je ranije danas da je elektroenergetski sistem u Srbiji stabilan, uprkos vremenskim nepogodama u zemlji.

Na teritoriji Zlatiborskog okruga u prijepoljskoj i bajinobaštanskoj opštini i dalje je bez struje po 200 potrošača, a u pribojskoj oko 400. Monteri su na terenu.

U Bajinu Baštu sa mehanizacijom stižu inženjerske ekipe Vojske i "Srbijavoda", koje će pomoći u regulaciji rečnih korita i sanaciji oštećenja. U Arilju se dezinfikuju poplavljeni objekti iz kojih se voda povukla.

Kompanija "Tigar" a. d. odlučila je da donira po 100 pari gumenih čizama područjima ugroženim poplavama u opštinama Čačak, Lučani i Kraljevo, saopštila je ta kompanija.

A kompanija "Carmeuse", svetski proizvođač kreča i proizvoda od krečnjaka, koja posluje u Srbiji, uputila je opštini Lučani donaciju od 2.000 tona kamenog agregata za punjenje džakova, neophodnih za sanaciju 2.000 metara dugog bedema za odbranu od poplava.

Tokom dana u većem delu Srbije očekuje se umerena kiša, koja će se sutra smiriti, ali već u subotu predviđa se novi kišni talas.

Kako je gostujući u Dnevniku RTS-a objasnio direktor RHMZ-a Jugoslav Nikolić, tokom dana se očekuje količina padavina od 20 do 30 litara po metru kvadratnom, odnosno i više u zapadnim i jugozapadnim delovima Srbije. Ističe da je potreban oprez kada je reč o vodostaju gornjeg toka sliva Zapadne Morave, naročito pritoka Skrapež, Čemernice i Bjelice.

Kako Nikolić ističe, današnje kiše bi u petak trebalo da podignu vodotok reka i pritoka Srbije. "Moramo da upozorimo da će vodostaji biti u većem porastu. Očekujemo i na Kolubari sa pritokama. Kada je reč o Savi, njen nivo će biti u porastu narednih dana", rekao je Nikolić.

Svi pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova koji su angažovani na spasavanju ljudi i imovine zbog poplava koje su pogodile Republiku Srbiju, dobiće dnevnice u iznosu od 1.500 dinara, a u skladu sa odlukom koju je doneo ministar policije Nebojša Stefanović.

Pripadnici sva četiri odreda Žandarmerije – u Beogradu, Novom Sadu, Kraljevu i Nišu i ronilačke jedinice angažovane u poplavljenim područjima, u stalnoj su pripravnosti i kontaktu sa kriznim štabovima.

Na raspolaganje su stavljeni svi kapaciteti Žandarmerije: kamioni, autobusi, džipovi "defenderi", sanitetska vozila i gumeni čamci.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво