Država profesorima vraća solidarni porez

Nakon što je obavezu poreske solidarnosti ukinula za porodilje, država će ponovo vraćati solidarni porez. Univerzitetski profesori tužili su Poresku upravu, tvrdeći da nije postupala po zakonu, a Upravni sud je odlučio ne samo da su u pravu, već i da novac mora da im se nadoknadi, i to sa kamatom.

Univerzitetski profesori su presavili tabak, tužili državu i dobili. Iz principa su, kako kažu, odbili da sa kamatom plaćaju to što Poreska uprava kasni i krši zakon. Naime, umesto za najviše mesec dana, kako stoji u Zakonu o tzv. solidarnom porezu, poreska rešenja stigla su im sa godinu dana zakašnjenja.

Zastupnik profesora sa Biološkog fakulteta BU Vladan Radojević ističe da su se iz tog razloga obratili Upravnom sudu tužbom u upravnom sporu.

"Upravni sud je, bez jednog izuzetka, poništio rešenja i stao na stanovište da, pre svega, Poreska uprava u konkretnom slučaju nije postupala u zakonom propisanom roku", kaže Radojević.

Poreski stručnjaci presudu vide kao presedan. Upravni sud je prvi put poništio akt izvršne vlasti zbog kašnjenja, koje je, kako kažu, hronično.

U Poreskoj upravi stvari, ipak, vide drugačije. U saopštenju se pozivaju na rok od pet godina za zastarevanje poreske obaveze, iako je Zakon propisao rok od 15 dana za kontrolu i 30 dana od isteka tromesečja za naplatu solidarnog poreza.

Poreznici priznaju da trenutno šalju rešenja za poslednje tromesečje 2014, ali se opravdavaju složenim i obimnim poslom. Rešenja će, uprkos konačnoj sudskoj presudi da je to protivzakonito, nastaviti da šalju.

Milica Bisić sa Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju smatra da bi Poreska uprava pogrešila ukoliko bi nastavila ponašanje koje je dovelo do poništenja rešenja, umesto da postupi u skladu sa odlukom suda.

"Pored toga što troši i sopstveno vreme i vreme poreskih obveznika, ona krši pravilo o odnosu izvršne i sudske vlasti", ističe Bisić.

Prva presuda stigla je krajem prošle godine, po tužbi profesora Pravnog fakulteta. Zatim su usledile tužbe profesora Biološkog, Poljoprivrednog i Farmaceutskog fakulteta. Profesorske tužbe već se nazivaju masovnim. Iako još nema zvaničnih podataka, procenjuje se da nadoknada neće biti mala.

Radojević kaže da to, pojedinačno, možda i nisu veliki troškovi, pošto je upravni spor takav da se ne održavaju ročišta u konkretnom slučaju.

"Ali, s obzirom na brojnost, pretpostavljam da se radi o značajnoj sumi", ističe Radojević.

Bisić naglašava da država iz budžeta mora da isplati i odgovarajuću kamatu.

"I to sve od dana naplate pogrešno naplaćenog poreza do dana povraćaja, po kamatnoj stopi koja je donedavno bila prilično velika", objašnjava Bisić.

Posle prve presude, svaka sledeća po istom osnovu, imaće isti ishod. Tako bi se novac od solidarnog poreza mogao vratiti svim profesorima Univerziteta koji tuže Poresku upravu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво