Читај ми!

Trista kuća na Tari bez struje

Sneg koji je padao pre tri dana pokidao je elektrovodove u pribojskoj, novovaroškoj, prijepoljskoj i bajinobaštanskoj opštini. Samo na Tari je bez struje oko 300 domaćinstava. Porušene bandere su na teško pristupačnom terenu. U podnožju planine – pritoke Drine su već napravile mnogo problema, pa Bajinobaštani strepe zbog novih padavina koje mogu ugroziti i njihovo jedino vodoizvorište.

Težak sneg koji je padao na Tari opteretio je žice i pokidao niskonaponsku mrežu još u nedelju. Brzo se otopio, a onda i podsetio na život pre elektrifikacije.

"Ja sam struju uveo 1966. godine, kada sam i pokrio kuću u planini. Bez struje to je kao bez očiju", kaže Radovan Jelisavčić iz Zaovina.

"Noću je to lomilo, pucalo, kao iz pušaka. Kada sam ustao, video sam sve polomljeno, dve bandere pale", rekao je Mihajlo Nikolić iz istog sela.

Za sada je elektrosnabdevanje obezbeđeno u zaseoku Đurići, monteri rade, stižu stubovi, svi pomažu, ali je dve trećine domaćinstava na Tari i dalje van mreže.

"Mi smo iskopali rupe za nove bandere, da se zamene, samo da počne da se radi", kaže Jordan Jelisavčić iz zaseoka Jelisavčići.

Nikodin Jelisavčić ističe da su Zaovine i Karaklići nedostupni i bez struje.

"Ekipe elektrodistribucije su na terenu, i čine sve što mogu, ali je vrlo nepristupačan teren, i moraće da se trasiraju i izgrade dva nova elektrovoda. To će potrajati dvadeset do trideset dana, a biće obezbeđeni agregati veće snage za napajanje trafoa, kako bi meštanima omogućili alternativno snabdevanje strujom", kaže direktor Direkcije za izgradnju Bajine Bašte Dušan Glišić.

Sneg na vrhovima, a u podnožju planine poplave i klizišta. Iako je, od 2014, znatan deo, od ukupno 288 kilometara vodotoka, u nadležnosti opštine uređen, bujice su oštetile pet mostova, prekinule jedan državni i četiri opštinska puta, otvorila su se nova klizišta, a strepi se od najavljenih padavina jer Pilica već ugrožava jedino bajinobaštansko vodoizvorište.

"Mora se sačuvati vodozahvat, i nećemo dozvoliti da grad ostane bez vode za piće. Činimo sve što možemo, raspoloživa mehanizacija je na terenu, užički "Putevi" dopremaju kamen i verujem da ćemo do večeras ojačati obale Pilice i obezbediti vodozahvat", kaže Radomir Filipović, predsednik opštine Bajina Bašta.

Nedostaje im barem još jedan buldožer guseničar i žure da Pilicu ukrote pre novih kiša.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво