Dončevski: Poseban nadzor sliva Južne i Zapadne Morave

Dragan Dončevski iz Sektora za vanredne situacije rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da je da su se vremenski uslovi promenili u pozitivnom smislu i da su gotovo sve reke u opadanju ili stagniraju osim Zapadne Morave.

Dončevski kaže da u narednim danima ne očekuje veće probleme. 

"Do sada je evakuisano oko 120 ljudi koji su smešteni na bezbedno. Pripadnici vojske i žandarmerije su uz ljude iz Sektora za vanredne situacije na terenu a dežurali su na nasipima i kritičnim mestima i tokom noći", rekao je Dončevski.

Na području Obrenovca, problema je jedino bilo u mestu Poljane, gde se izlila reka Peštan, ali za sada nema opasnosti od izlivanja reka.

Trenutno nema padavina ali je za petak najvaljeno da će pasti 30 litara vode po metru kvadratnom.

"Nažalost problemi će se nastaviti, očekuje se kiša i sneg manjeg inteziteta. Otapanje snega može da napravi probleme posebno stvaranjem bujičnih potoka. Zbog toga ćemo posebno pratiti sliv reka poput Južne i Zapadne Morave jer one mogu da prave probleme", rekao je Dončevski.

Upitan za stanje na Savi i Dunavu, Dončevski je rekao da su to velike reke i da mogu da prime velike količine vode, da je kod Šapca uspostavljena granica vanredne odbrane, ali da ne bi trebalo da bude većih problema.

Lokalne samouprave rade u skladu sa svojim mogućnostima. Da li je bilo propusta pokazaće naknadna analiza situacije na terenu.

"Priroda ima svoj ritam i poplave se dešavaju ali i mi sami doprinosimo bacanjem smeća u reke i kanale. Zbog toga upućujem veliki apel građanima da to ne čine, jer sebi čine loše", poručio je Dragan Dončevski iz Sektora za vanredne situacije gostujući na RTS.

Kada je reč o evakuaciji Dončevski kaže da je jedan od najvećih problema neodlučnost građana.

"Često se evakuacija odlaže zbog odbijanja građana da napuste svoje domove i imanja zbog čega često dovode u opasnost i sebe i svoje porodice kao i ljude koji treba da ih evakuišu", rekao je Dončevski.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара