Izlile se reke, vanredna situacija u 11 opština, u toku evakuacija

Zbog obilnih padavina izlile se reke i bujični potoci pa je vanredna situacija proglašena u Čačku, Topoli, Bajinoj Bašti, Požegi, Ivanjici, Novom Pazaru, Raški, Arilju, Lučanima, Kraljevu i Ljigu. Evakuisani meštani Konjevića i Preljine. Nakon izlivanja Bjelice i pritoka, voda ušla u desetine kuća u Lučanima. Do sada evakuisano više od 400 ljudi. U Bajinoj Bašti se pokrenula klizišta – nekoliko kuća je potopljeno a saobraćajnice su oštećene. U Požegi je pod vodom stotinak kuća i više od 1.500 hektara oranica. U Novom Pazaru nema struje, evakuisano 100 ljudi. Na području Lučana palo više kiše nego za vreme poplava 2014, kaže za RTS Predrag Marić.

19.05 - Po ovlašćenju predsednika Tomislava Nikolića, pripadnici Vojske Srbije angažovani su na poplavljenim područjima.

18.30 - Počela odbrana od poplava kod sportske hale u Čačku.

18.00 - Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić kaže za RTS da je na području Lučana palo više kiše nego za vreme poplava 2014.

17.45 - Vanredno stanje proglašeno i na teritorijama opština Raška i Ljig.

17.40 - U toku evakuacija stoke u zaseoku Ada u kraljevačkoj naselju Grdica. U 18 časova Štab za vanredne situacije proglasiće evakuaciju delova tog naselja, koji su najbliži Zapadnoj Moravi.

17.15 - Opština Ivanjica proglasila je vanrednu situaciju, gde je zbog bujica i snega koji je pao bez struje 1.100 domaćinstava, a 250 ih je bez vode, javlja dopisnik RTS-a.

16.25 - Vanredna situacija proglašena i u Kraljevu. Duž reke Grdice postavaljaju se džakovi, a voda je na ivici izlivanja, pošto se nalazi na samo 30 metara od prvih kuća, javlja dopisnik RTS-a.

15.10 - Situacija u Konjevićima kod Čačka nešto lakša, voda se povukla za metar, javlja izvešetač RTS-a.

14.50 - Situacija u Novom Pazaru alarmantna, zbog izlivanja Jošanice u većem delu grada nema struje, a u jednom delu evakuisano je 100 stanovnika, kaže gradonačelnik Meho Mahmutović.

14.30 - Premijer Aleksandar Vučić obišao poplavljeno područje u okolini Preljine.

13.00 - Iz Konjevića i Preljine kod Čačka do sada je evakuisano oko 420 ljudi, čije je kuće, pomoćne prostorije i njive poplavila Čemernica, rečeno je na sednici Štaba za vanredne situacije. Oko 24 njih evakuisali su spasioci, dok su ostali to učinili sami.

12.20 - Vanredna odbrana od poplava proglašena je kod Kule Nebojše u Beogradu, i u Sopotu i Mladenovcu.

11.40 - I Topola proglasila vanrednu situaciju zbog izlivanja Kubrušnice i Jasenice. Bez struje 1.500 potrošača u Novoj Varoši i oko 2.000 domaćinstava u Prijepolju.

10.30 - Evakuacija najugroženijih porodica u lučanskim selima Đeraću i Puhovu. Osnovna škola radi skraćeno, dok ostale škole u Lučanima i desetak škola u rudničko-takovskom kraju ne rade.

08.55 - Proglašena vanredna situacija u Čačku, u toku evakuacija meštana iz ugroženih sela. 

08.05 - Teška situacija u Čačku, tačnije kod Preljine, gde je reka Čemernica probila nasipe. Tokom noći evakuisano oko 15 osoba, kaže za RTS načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić.

Rastu vodostaji reka usled velikih količina padavina, zbog čega su sve službe u pripravnosti a sva mehanizacija je na terenu. Oko 150 pripadnika Žandarmerije upućeno je na krizna područja, a najteža situacija je u Preljini, Konjevićima, Brđanima i Kosjeriću, gde se zbog izlivanja reka pojavljuju klizišta, a ima i odrona na putevima. Tokom noći je evakuisano 15 osoba, a evakuacija se nastavlja u čačanskom kraju.

Domaćinstva u okolini Preljine ugrožena su od poplava, zbog čega je Gradski štab za vanredne situacije u Čačku proglasio vanrednu situaciju. Oko podneva nivo reke Čemernice je stagnirao, to jest voda je prestala da se preliva preko bedema.

Kako javlja izveštač RTS-a, situacija u Konjevićima kod Čačka nešto je lakša, pošto se voda se povukla za metar.

Više od 400 ljudi iz čačanske opštine se samorganizovalo i evakuisalo, a 24 njih uz pomoć vatrogasno-spasilačkih ekipa. Oko 150 domaćinstava je ugroženo , a u 30 je voda prodrla kao i 2014. godine.

Iako se Čemernica sada povukla, meštani kažu da se bar 15 dana neće moći da se vrate u svoje domove.

Nivo Zapadne Morave kod Čačka raste, što ugrožava sela koja se nalaze nizvodno.

Reka je probila nasipe na više mesta i to tamo gde u protekle dve godine ti nasipi nisu ojačani. Čemernica se ranije izlila i u svom gornjem toku u selu Vranići, a Gorevnička reka u Gornjoj Gorevnici.

Ministar za vanredne situacije Velimir Ilić je na sednici Štaba u Čačku rekao je ranije da je situacija kritična u selima Konjevići, Preljina i Preljinska Baluga gde je poplavljeno nekoliko stotina kuća, njiva, kao i lokalni putevi.

Gradonačelnik Čačka Vojislav Ilić rekao je da lokalna samouprava nije mogla da uradi ništa kako bi se sprečila poplava i da je vodotok Čemernice u nadležnosti "Srbijavoda".

Ilić je naveo da su nakon velikih poplava u maju 2014. godine sanirana sva oštećenja na koritu Čemernice, podignuti bedemi i da je prognoza bila da se više ne može ponoviti slična poplava.

"Za sve nas je ovo veliko iznenađenje. Prognozirano je da će pasti oko 30 do 40 litara kiše po metru kvadratnom, a palo je duplo više. Ovo je u nadležnosti 'Srbijavoda', po njihovim projektima rađena je sanacija nasipa, ali vidite šta se dogodilo", naglasio je Ilić.

Vodostaj Save i Dunava je, za sada, u granicama redovne odbrane od poplava, porast se očekuje do četvrtka, ali opasnost ne preti od velikih reka, već od bujičnih vodotokova, manjih reka i pritoka čiji nivo raste zbog obilnih padavina.

U Lučanima je voda prodrla u sam centar varošice. Meštani kažu da ovakva situacija nije bila ni 1965. ni 2014. godine. Zapadna Morava se povlači prema Bjelici koja plavi domaćinstva koja su pretrpela štetu i u poplavama 2014, javlja izveštač RTS-a.

Pod vodom je 70 domaćinstava, a evakuisane su 52 osobe. Ugroženi su i industrijski objekti.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić rekao je za RTS da je na području Lučana palo više kiše nego za vreme poplava 2014.

"Još rano jutros smo uputili smo tim za spasavanje na vodi iz Beograda i Novog Sada,a stigli su i pripadnici Vojske Srbije. Pumpe su sada prioritet i kad uslovi dozvole, kreće procena štete", naveo je Marić.

Marić je istakao da je najvažnije da niko nije izgubio život, dodavši da je postoje najave za padavine do 11. marta.

Štab za vanredne situacije u Lučanima je u ranim jutarnjim satima doneo odluku o vanrednoj situaciji, nakon izlivanja reke Bjelice, pritoka Gorušice, Vranjičke, Tijanske i Markovačke reke.

Zbog izlivanja reke Bjelice, saobraćaj na putu Lučani–Guča i Guča–Čačak preko Jelice je obustavljen. U toku protekle noći na teritoriji opštine Lučani poplavljeno je više od 500 hektara obradivog zemljišta.

Voda je ušla u u pogone namenske industrije, kao i u desetine kuća u naseljima Turica, Puhovo, Đerać, Dljin, Lis i Viča.

Aktivirana su brojna klizišta zbog čega je posebno ugroženo nekoliko kuća u Puhovu, put u Grabu, i deo brda ispod Liške stene. U Đeraću i Puhovu u toku je evakuacija najugroženijih porodica.

Osnovna škola u Lučanima danas radi skraćeno, a sutra neće biti nastave. Sve ostale škole na teritoriji opštine neće raditi ni danas ni sutra.

Na teritoriji opštine Lučani neprestano raščišćavaju ekipe JKP "Komunalac", JP "Direkcija", građani, vatrogasci, spasioci i opštinski štab za vanredne situacije. Dobra vest je da su svi magistralni i regionalni putevi u Moravičkom okrugu prohodni. 

JP "Rzav" nije u mogućnosti da vrši redovno snabdevanje vodom, pa će u toku dana biti organizovano snabdevanje vodom cisternama.

Teško je i u Guči, gde je voda prodrla u stambene i poslovne objekte – u zgradu bolnice i zgradu srednje škole, kao i u glavnu trafostanicu, zbog čega u ovom naselju trenutno nema struje.

Prave se nasipi i stalno zaseda Štab za vanredne situacije jer reka i pritoke i dalje rastu.

Situacija je veoma teška jer vodostaj reke Bjelice ne jenjava, već je i dalje u porastu i preti da ugrozi još veći broj stambenih i privrednih objekata na teritoriji opštine.

U Požegi je proglašena vanredna situacija, zbog poplava koje su pogodile tu opštinu. Izlile su se Moravica, Zapadna Morava, Lužnica, Skrapež, Đetinja. Pod vodom je stotinak kuća i više od 1.500 hektara oranica i drugog plodnog zemljišta.

Kako javlja izveštač RTS-a, u Požegi je ista slika kao i za vreme poplava u maju 2014. Izlivanjem Skrapeža na glavnoj petlji stvorilo se jezero, koje je zarobilo pojedine vozače.

Nastava je danas obustavljena za srednjoškolce u Tehničkoj školi i Gimnaziji "Sveti Sava".

Voda je ugrozila domaćinstva, koja do sada nisu bila na udaru poplava. Za sada je evakuisana jedna porodica.

Požežani će ceo dan biti bez vode za piće, jer je fabrika vode u Arilju zbog visokog vodostaja Rzava obustavila vodosnabdevanje. Štab za vanredne situacije uputio je zbog toga Okružnom štabu zahtev za pomoć za vodosnabdevanje cisternama. 

Predsednik Opštine Požega Milan Božić ocenio je da su padavine koje su pogodile tu opštinu izazvale najveći problema u selima Lopaši, Prilipac i Pilatovići.

Bujični potoci i velika količina padavina prouzrokovali su i odrone, zbog čega se vozači upozoravaju na poseban oprez od Požege prema Kosjeriću. U prekidu je nekoliko lokalnih pravaca, a voda je oštetila putnu mrežu.

Kod železničke stanice "Jelen Do" izlila se Zapadna Morava, pa je u prekidu železnički saobraćaj na pruzi Požega–Čačak. Voda je prekrila skretnice, blok signale i prugu na ovoj deonici, saopštile su "Železnice Srbije".

Reke su u blagom opadanju, a razmere štete sagledaće se kada se voda potpuno povuče u korita.

Vanredna situacija proglašena je i na terirtoriji opštine Ivanjica. U nižim delovima stvorili su se bujični potoci, dok je u višim delovima pao sneg. Trenutno su bez struje 1.100 domaćinstava, a bez vode oko 250, javlja izveštač RTS-a.

U saopštenju okružnog štaba se navodi da su najugroženije mesne zajednice u toj opštini Erčege, Bratljevo, Kovilje, Močioci i deo Kušića a da je ekipama koje su upućene na teren, pristup otežan zbog vlažnog snega visine oko 50 centimetara.

Na teritoriji Ivanjice neprohodni su putni pravci Prilike-Šarenik i Ivanjica-Bela Crkva. 

I u Arilju je uvedena vanredna situacija zbog izlivanja bujičnih potoka. Predsednik opštine Arilje Zoran Todorović kaže da je vanredna situacija proglašena jutros u pet a da su građani probuđeni sirenama.

Rzav i Moravica ugrožavaju stotinak kuća i desetak privrednih objekata, više puteva u tom kraju je pod vodom i odronima.

Pošto fabrika vodosistema "Rzav" ne radi, ugroženo je vodosnabdevanje u Čačku, Gornjem Milanovcu, Arilju, Lučanima i Požegi.

Vatrogasci, policajci, lokalna samouprava, komunalno preduzeće i građani su cele noći bili na terenu i nosili pesak i džakove. Ugroženo je 200 domaćinstava.

Ministar pravde Nikola Selaković obišao je poplavljene delove opštine i poručio da će Vlada Srbije pomoći ugroženom stanovništvu.

Opština Topola je uvela vanrednu situaciju zbog izlivanja Kubrušnice i Jasenice na manjem području. Kako je RTS-u potvrdio načelnik Sektora za vanredne situacije u Kragujevcu Zoran Kočović, poplavljene su male površine nebranjenog poljoprivrednog zemljišta. Ljudi i infrastruktura nisu ugroženi.

Na teritoriji opštine Knić seoski potoci izlili su se na nebranjenom poljoprivrednom zemljištu, ali veće štete nema.

Ostale reke na teritoriji Šumadije su u svojim koritima i za sada nema opasnosti od njihovog izlivanja.

U rudničko-takovskom kraju desetak škola ne radi, jer đaci nisu mogli da dođu na časove zbog izlivanja reka i prodora podzemnih voda. Voda je prodrla u Brusničku školu u Gornjem Milanovcu, gde su poplavljene đačka kuhinja i učionice, zbog čega se ne održavaju časovi, a voda se izbacuje uz pomoć pumpi.

U gružanskom kraju ne radi škola u Gornjoj Crnući, a u rudničkom u Ugrinovcima. U takovskom kraju, časovi se ne održavaju u Gornjim Banjanima, Polomu i Savincu, a u pranjanskom u Srezojevcima.

Kiše koje padaju izazvale su poplave u Peći na Kosovu i Metohiji, pa škole u ovom gradu danas nisu radile.

Potopljen je glavni gradski trg a kritične tačke su na još nekoliko lokacija u gradu zbog velikih količina kiše koja pada, prenose lokalni mediji.

U gradu je formiran i Krizni štab za vanredne situacije a poplave su nastale jer trenutna infrastruktura nema kapacitet apsorbuje toliko veliku količinu vode.

Zbog obilnih padavina u opštini Bajina Bašta takođe je proglašena vanredna situacija, a pokrenula su se i klizišta. Nabujale su Pilica i Rogačica, pa je nekoliko kuća u selu Višesava potopljeno i oštećene su saobraćajnice.

Dopisnici RTS-a javljaju da je obustavljen saobraćaj kod sela Duba kod Bajine Bašte zbog oštećenja mosta koji je napravljen posle poplava 2014. godine.

Najveće klizište u opštini, u Carevcu kod Rogačice, zatvorilo je jednu kolovoznu traku i teška mehanizacija uklanja velike nanose zemlje kako bi magistrala bila prohodna.

I Štab za vanredne situacije Novog Pazara proglasio je vanrednu situaciju zbog poplave koja je zadesila nekoliko naselja.

 

Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović rekao je da je situacija u Novom Pazaru alarmantna i da je u jednom delu grada evakuisano 100 stanovnika zbog poplava, a da u pojedinim delovima grada nema struje. 

Dodao je da se očekuje pomoć Vojske Srbije ali i drugih institucija.

"Evakuisaćemo stanovništvo iz ugroženih delova grada, da niko ne bi izgubio život u ovoj opasnosti. Kompletna mehanizacija svih javnih i privatnih preduzeća od jutros od sedam časova je na terenu, a dogovoreno je da vatrogasci i vojska takođe budu na terenu", rekao je gradonačelnik Meho Mahmutović.

Kako kaže, jutros postavljeni džakovi sa peskom na kritičnim mestima, a veliki deo grada nema struju i vodu.

Napomenuo je da se ruše divlji mostovi koji su postavljani uz reke, a koji prave veliki problem. 

"Deca iz ugroženih naselja koja su u školi, biće zadržana sa nastavnicima, dok se situacija ne smiri. Neće biti druge smene u školama iz ugroženih naselja", rekao je Mahmutović.

Najugroženija naselja su Jaklja, Mur, Šutenovac, Trnava i Banjska Petnja.

Mahmutović je dodao da se izlila reka Jošanica, prvi put posle velike poplave 1979. godine, i da teče magistralnim putem. Reka je odnela dva mosta – jedan u blizini fabrike "Ukras" i drugi koji se tek izgrađuje kod robne pijace u tom gradu, a koji finansira Vlada Srbije.

Potpredsednik Vlade Rasim Ljajić, došao je u Novi Pazar i obišao poplavljena područja, Rekao je da je trenutna situacija malo bolja, jer je kiša prestala da pada.

Najgroženije porodice se evakuišu, a organizovana su dežurstva za narednu noć.

"Tek treba da vidimo kakve su posledice ove elementarne nepogode nakon izlivanje Jošanice i Trnavice. Više stotina kuća je poplavljeno i ispitaće se kakva je i kolika je šteta na tim objektima", rekao je Ljajić dodajući da će opštinska komisija raditi na proceni štete na objektima koji su oštećeni.

Predsednik opštine Raška Ignjat Rakitić proglasio je vanredno stanje na teritoriji te opštine.

Danas oko 15 časova nasip u rejonu sela Milatkoviće je popustio na dva mesta, pa je poplavljeno više od 30 kuća i gotovo sve oranice u njenoj neposrednoj blizini.

Nakon obilnih padavina u poslednja 24 časa, došlo je do naglog rasta vodostaja Raške i Ibra, pa su sve nadležne službe u punoj pripravnosti.

Vrh poplavnog talasa Ibra još uvek nije stigao u Rašku, ali procena nadležnih službi je da situacija nije ohrabujuća.

Lokalne vlasti proglasile su vanrednu situaciju i u Ljigu

Vanredna situacija je i na području opštine Kraljevo. Kako javlja dopisnik RTS-a, duž reke Grdice kod istoimenog mesta postavaljaju se džakovi.

U susednom zaseoku Ada u toku je evakuacija stoke iz dvorišta. Voda je prodrla i u nekoliko kuća u priobalju.

Kako za RTS kaže gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić, situacija u Kraljevu je za sada pod kontrolom, a štab za vanredne situacije u stalnom zasedanju.

Ističe da probleme pravi Zapadna Morava i to pre svega u Čačku i Novom Pazaru, jer protiče i kroz kraljevački kraj, te se očekuje porast reke.

Situaciju je uporedio sa poplavama 2014. i istakao da su sve snage u pripravnosti, kao i da je obezbeđen prevoz za slučaj evakuacije.

Prema informacijama Štaba za vanredne situacije, vrh vodostaja Ibra očekuje su kasnim popodnevnim satima. Za sada Ibar ne ugrožava stambene objekte.

Za sada nema opasnosti od izlivanja reka u Obrenovcu, osim reke Peštan, koja je pod budnim okom nadležnih, kaže predsednik opštine Miroslav Čučković.

"Reka Peštan dolazi iz pravca Aranđelovca, a imamo vesti da su tamo bujični tokovi podivljali i to može predstavljati opasnost po nas, pre svega u selima Poljane i Konatice. Tamo su predstavnici Sektora za vanredne situacije i opštinskog štaba, kao i građevinske mašine, kako bismo odmah reagovali ako reka izađe iz korita", naveo je Čučković.

Kako kaže, Sava i Kolubara su u stagnaciji, a bujični tokovi Baričke reke, Marice, Trstenice i Tamnave miruju, bez tendencije porasta i pretnje po okolinu.

Zbog izlivanja reke na mostu, u Donjoj Toplici je došlo do obustave saobraćaja na putu Mionica–Brežđe–Divčibare–Kaona.

Inače, vanredna odbrana od poplava proglašena je kod Kule Nebojše u Beogradu, i u Sopotu i Mladenovcu.

Sava će prema prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, rasti i narednih nekoliko dana, pa će kod Sremske Mitrovice već sutra prevazići granicu redovne odbrane od poplava, a kod Šapca premašiti nivo vodostaja za uvođenje vanredne odbrane, saopštilo je Javno vodoprivredno preduzeće "Vode Vojvodine".

U redovnu odbranu od poplava jutros je uvedena i deonica od četiri i po kilometra na Savi kod sela Hrtkovci, pa je odbranom od poplava obuhvaćeno oko 20 kilometara na toj reci.

Mere vanredne odbrane od poplava, zbog obilnih padavina u Banatu, uvedene su na brani "Veliko Središte" na Markovačkom potoku kod Vršca, piše u saopštenju.

Biro za informisanje Vlade Vojvodine saopštio je da su pokrajinske institucije spremne da Sektoru za vanredne situacije upute pomoć u materijalu, tehničkim sredstvima i stručnjacima u opštinama u Srbiji koje su pogođene poplavama.

Povodom proglašenja vanredne situacije u više opština zbog izlivanja reka, na inicijativu predsednika pokrajinske vlade Bojana Pajtića održan je hitan sastanak pokrajinskog Štaba za vanredne situacije, pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Javnog vodoprivrednog preduzeća "Vode Vojvodine", navodi se u saopštenju.

U Srbiji se danas može očekivati 20 do 40 litara kiše po metru kvadratnom, upozorio je Republički hidrometeorološki zavod.

Na sajtu RHMZ-a je objavljeno meteorološko upozorenje, prema kojem se danas u jugozapadnoj i centralnoj Srbiji i u Banatu, a u danas u južnoj, centralnoj i istočnoj Srbiji, očekuju obilne padavine sa ukupnom količinom od 20 do 40 litara po metru kvadratnom, a u jugozapadnoj i južnoj Srbiji ponegde i više.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво