UNHCR: Zatvaranje granica neće zaustaviti azilante

Predstavnica za javnost kancelarije UNHCR-a u Srbiji Liene Veide navodi da uspostavljanje jače kontrole granica i njihovo zatvaranje neće zaustaviti azilante jer rat i dalje besni u njihovim zemljama.

Liene Veide je za Tanjug rekla da uprkos pogoršanju stanja na grčko-makedonskoj granici, gde je blokirano hiljade izbeglica, UNHCR u Srbiji nije osetio nikakve posledice po svoj rad.

"U Srbiji radimo zajedno sa vlastima na pronalaženju rešenja za ljude koji su ostali na cedilu i nisu uspeli da nastave put, a jedno od rešenja je ujedinjavanje porodica, pošto mnogi od tražilaca azila imaju rodbinu u evropskim zemljama. Da bi se to obavilo, prvo mora da se proveri da li oni imaju prava na međunarodnu zaštitu", objašnjava Veide.

U vezi sa predstojećim samitom EU-Turska o izbegličkoj krizi u ponedeljak u Briselu, Veide navodi da u UNHCR očekuju najbolji mogući ishod, ali da su i realistični.

"UNHCR je u vezi s tim danas doneo preporuke koje nazivamo planom od šest tačaka o tome na šta treba da se usredsrede države članice EU i druge zemlje, da bi pomogle da se reše svi problemi i izazovi sa kojima se sada suočavamo i da budemo u stanju da se nosimo sa humanitarnom krizom", kaže Veide.

Navodi da je jedna od tačaka u predloženom planu "ono što UNHCR priča sve vreme, a to je da sve države članice EU treba da se udruže i obezbede zajednički pristup po pitanju sistema za izdavanje azila".

Prema njenim rečima, sledeći korak bi bio da izbeglice ili prođu kroz nacionalni sistem za izdavanje azila te države ili da budu premešteni.

Dodaje da treba videti i da li sve te izbeglice imaju pravo na međunarodnu zaštitu, a da se oni koji na to nemaju prava ili vrate u zemlju iz koje potiču ili da se za njih nađe neko drugo rešenje.

"Potrebno je naći legalne puteve za tražioce azila do Evrope, pre svega da se izbegne da padnu u ruke krijumčara ljudi. Jedan od legalnih puteva je ujedinjavanje porodica, a drugi način je izdavanje studentskih viza i stipendija ili radnih viza", zaključuje Veide.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се