Internet prevare, savet da se kupuje od pravnih lica

Kako bi uštedeli ili kupili proizvod kog nema u Srbiji, građani robu nabavljaju putem interneta. To ih ponekad košta i novca i živaca. Precizna statistika o prevarenima u internet kupovini ne postoji, ali u MUP-u kažu da su građani mnogo oprezniji nego ranijih godina.

Umesto ispravnog monitora koji je poručio od prodavca na internetu, Velimir Momirov dobio je neupotrebljiv uređaj.

"Ispostavilo se kada sam otvorio paket da je ekran polomljen. Kontaktirao sam ga i on mi je prvo obećao da će mi vratiti novac, samo da prođe dan-dva da bude u gradu. Kasnije se nije javljao na telefon i nisam uspeo nikako da povratim novac koji sam dao za monitor", kaže prevarani Velimir Momirov.

Retko ko i uspe, objašnjavaju u policiji. Ljudi koji se bave tom vrstom kriminala znaju kako da ostanu nevidljivi. Ako su u inostranstvu, gotovo ih je nemoguće naći. Oni koji naručuju vrednu robu, ostajali su bez desetina hiljada evra.

"U takvim slučajevima zbog protoka vremena vrlo je teško vratiti novac i zaustaviti transakciju. Oni daju oštećenim građanima praktično mogućnost da prate isporuku i tako dobijaju na vremenu. Dok vi pratite dolazak automobila ili građevinske mašine u našu državu, a sve je to naravno lažno i fiktivno, novac je nestao sa računa", objašanjava dr Vladimir Urošević, šef Odseka za elektronski kriminal u MUP-u.

Kako bi plaćena roba stigla na vašu adresu, zaštitnici potrošača savetuju – kupujte je isljučivo od pravnih lica. Samo u tom slučaju, zakon je na strani kupca.

"Fizička lica često putem društvenih mreža, najčešće Fejsbuka, prodaju robu. Oglašavaju je tako što samo vidite sliku i cenu. Vi ne znate od koga kupujete. Ako dođe do problema, vi ne možete nikakva svoja prava ostvariti, ako ste je kupili od fizičkog lica", kaže Jovanka Nikolić iz Asocijacije potrošača Srbije.

Roba kupljena preko interneta mora da stigne u roku od mesec dana. Ukoliko kupac nije zadovoljan ili se predomisli, ima pravo da je vrati bez obrazloženja – najviše dve nedelje nakon preuzimanja.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво