Читај ми!

Migranti nezainteresovani za "novu rutu"

Nova migrantska ruta, o kojoj su pisali nemački mediji, mogla bi da zaobiđe Srbiju. Zemlje na mogućem novom pravcu, poput Albanije, već su ojačale granice, dok u Bosni i Hercegovini kažu da nema naznaka da će uskoro i ta zemlja biti tranzit za izbeglice.

Rampa u Makedoniji mogla bi da promeni migrantski put. Nemački mediji procenjuju da bi migranti iz Grčke mogli da krenu ka Albaniji, da bi potom kroz Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Sloveniju stigli do cilja, odnosno Austrije, Švedske ili Nemačke.

Ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin ne očekuje nikakvu promenu dokle god granice na već poznatoj zapadnobalkanskoj ruti ne budu zatvarane.

"Ukoliko granice počnu da se zatvaraju, potpuno sam siguran da će pronaći nove rute", kaže ministar Vulin.

Tako je bilo i pre nekoliko meseci. Kada se Mađarska ogradila bodljikavom žicom, izbeglice su iz Srbije krenule ka Hrvatskoj. Ovoga puta, moguće je da nova ruta neće ići kroz Srbiju.

Međutim, kako navodi Vladimir Petronijević iz "Grupe 484", i te druge rute mogu dovesti Srbiju u centar zbivanja, ukoliko ulasci budu iz drugih pravaca, kao, na primer, iz Crne Gore.

Migranti biraju put pažljivo odmeravajući moguće prepreke. Bugarska nije opcija jer se od Turske zidom ogradila pre pet godina. Zemlje koje bi sada mogle da postanu tranzitne, poput Albanije i Crne Gore, već ojačavaju granice i prete njihovim zatvaranjem.

Nikola Kovačević iz Beogradskog centra za ljudska prava ističe da je sve teže prelaziti granice i da izbeglice imaju sve više prepreka na zapadnobalkanskoj ruti.

"Brojke ukazuju da se broj koji ide ovuda smanjio, tako da je moguće, čak i kada se promeni migracioni tok, da će se i te granice ojačati, da će se i tu postaviti neke dodatne prepreke izbeglicama i da će vremenom broj ljudi koji uopšte ima nameru da dođe u EU, postepeno opadati", kaže Kovačević.

Moguće je i da će, umesto balkanske, opet postati aktuelna opasnija, sredozemna ruta.

"Verovatno je da će, kasnije, sever Afrike ponovo postati aktuelan, kada izbeglice shvate da zapadnobalkanska ruta za njih postaje nepremostiva prepreka", ističe Kovačević.

Zbog nepremostivih prepreka sve je više onih koji, umesto novih pravaca ka Zapadu, biraju povratak u svoje zemlje. Taj broj još nije veliki, ali je u porastu.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво