Читај ми!

Koliko su opasni džihadisti sa Kosova

Za sada nema potvrde da su osobe uhapšene juče na Kosovu planirale napade u centralnoj Srbiji. Analitičari kažu da Srbija trenutno nije na meti terorista jer im je cilj da na Balkanu omasove svoju organizaciju. Ipak, upozoravaju na stavove međunarodnih bezbednosnih službi koje su ocenile da Islamska država na Kosovu deluje nesmetano.

Džihadisti su uhapšeni na osnovu podataka dobijenih od stranih obaveštajnih službi. Sumnja se da su regrutovali nove članove za potrebe Islamske države. Ova tema na Kosovu nije nova, s obzirom na to da su o njoj pre dva dana raspravljali članovi Odbora za bezbednost kosovske skupštine.

"U ovom momentu, prema rečima samog direktora, slučajevi koje smo imali u prošlom periodu nisu bili povezani sa delovanjem Islamske države i u dogledno vreme nema nagoveštaja da se bilo šta organizovano sprema, bilo na Kosovu, bilo u Srbiji, bilo u regionu", kaže Nenad Rašić iz tog odbora.

To, upozoravaju analitičari, lako može da se promeni. Najveći bezbednosni problem predstavljaju oni koji se vraćaju sa ratišta u svoje sredine. U prethodnom periodu islamisti su regrutovali pristalice u Prizrenu, Kosovskoj Mitrovici, Kačaniku, Prištini.

Analitičar Naim Rašiti navodi da je to novi fenomen, sa kojim kosovsko društvo i vlada ne znaju dobro da se bave.

"Do prošle godine oni su radili otvoreno u svojim zajednicama, ali posle određenih hapšenja nisu više toliko uspešni", kaže Rašiti.

Profesor Fakulteta bezbednosti u penziji Milan Mijalkovski ističe da je prioritet džihadista da Balkan iskoriste kao bazu za obuku i regrutovanje novih članova i da omasove organizaciju.

"Nemaju prioritetan cilj da sada izvode terorističke napade ovde. Inače, ne dao bog da donesu takvu odluku", kaže Mijalkovski.

Poznavaoci ocenjuju da različite islamske organizacije ulažu mnogo novca na Kosovu. Deo se koristi za mobilizaciju novih pristalica.

Direktor Radio Beograda Milivoje Mihajlović kaže da je strah jedan od osnovnih elemenata regrutnog sistema Islamske države.

"Reći ću samo nekoliko podataka iz prištinske štampe. Lokalni hodža u Peći je u džamiji rekao da ne treba da ljudi sa Kosova idu da se bore u jedinicama Islamske države. Posle tog događaja kolima su ga jurili po ulicama da ga zgaze", navodi Mihajlović.

U odnosu na broj stanovnika Kosovo je teritorija koja je, prema procenama stranih službi bezbednosti, dala najviše pripadnika Islamske države. Pojedini mediji prenose da ih je gotovo hiljadu, što onih koji učestvuju u borbama, što onih zaduženih za logistiku i regrutovanje.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво