Читај ми!

Uz podršku države do više recikliranog otpada

Nedavno je parlament usvojio izmene Zakona o zaštiti životne sredine i Zakona o upravljanju otpadom, kojima je, pored ostalog, predviđeno formiranje zelenog fonda kao budžetskog, koji bi trebalo da obezbedi i stabilan sistem finansiranja upravljanja otpadom. Iz Udruženja reciklera ističu da povećanje prerade otpada potrebna podrška Vlade, budući da ta industrija nije profitabilna.

Reciklažom su Srbiji se bavi 2.000 firmi, a prerađuje se samo dest odsto otpada, dok je taj procenat u Evropskoj uniji od 80 do 90.

"Da bi se povećala količina recikliranog otpada potrebna je kontinuirana podrška Vlade, koja podrazumeva kvartalnu isplatu naknade za tretirani otpad", kaže za RTS predsednica Udruženja reciklera Ana Petrović Vukićević.

Napominje da reciklaža nije profitabilna grana, jer je skuplji je proces prikuljanja i tretmana otpada nego vrednost reciklata koji se dobije na kraju procesa.

"Zbog toga je bitno da i zagađivači i građani budi svesni da treba da plaćaju eko taksu, kao nakanadu za reciklažnu industriju, pošto se prihodi od te takse troše na zaštitu životne sredine", dodaje Ana Petrović Vukićević.

Prema njenim rečima, prošle godine je prerađeno 30 odsto više elektronskog i električnog otpada nego prethodne godine. "To je samo dva i po kilograma prerađenog otpada po glavi stanovnika, u odnosnu četiri kilograma koje po direktivi EU, Srbija mora da dostigne do 2020. godine", objašnjava Ana Petrović Vukićević. Kako upozorava, taj otpad je veoma opasan, pa je njegovo ostavljanje u prirodi ima dalekosežne posledice po ekosistem.

Kako ističe, formiranje Zelenog fonda za reciklere znači sigurnost i projektima iz oblasti zaštite od otpadnih voda daje se šansa da budu ralizovani.

Međutim, ovaj fond predstavlja kompromisno rešenje, jer su Zakonom o budžetskom sistemu ukinuta sopstvena sredstva, navodi predsednica Udruženja recilera.

"Od trenutka od kada steknu uslovi da se vrate sopstvena sredstva, Udruženje će se založiti za osnivanje pravog, nezavisnog fonda, koji samostalno može da raspolaže svojim sredstvima kao bi se poboljšao kvalitet, obim i vrste reciklaže", zaključuje Ana Petrović Vukićević.

U Ministarstvu poljoprivredne i zaštite životne sredine danas bi trebalo da bude potpisan ugovor o isplati sredstava za prerađeni otpad u 2015. godini, a kako se očekuje biće objavljen javni konkurs za podsticaje reciklažnoj industriji za 2016. godinu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво