Srećniji život mališana posle transplantacije

Od početka godine nije urađena nijedna kadaverična transplantacija. Prošle godine u Tiršovoj su urađene tri transplantacije, dve od živog donora, i jedna zahvaljujući saglasnosti porodice čiji je član imao moždanu smrt.

Osmogodišnjeg Dejana ekipa RTS-a prvi put je snimala u septembru 2014. godine, kada mu je urađena kadaverična transplantacija bubrega. Godinu i po posle transplantacije, sve je bolje, kaže njegova majka Jasmina.

Ističe da se popravilo njegovo rapsoloženje, druži se sa decom, lepo je napredovao, porastao, ide u drugi razred. Jasmina kaže da je mučno ići na dijalizu. 

U susednoj sobi je Lana, koja je novi bubreg dobila pre četiri godine. Ovih dana u Tiršovoj je zbog virusa i visoke temperature, ali uskoro ide kući.

Danijela Bošković Milojković, Lanina majka, kaže da je dolazio profesor iz Liona, Ksavijer Martin, koji je uradio transplantaciju sa timom lekara iz Srbije.

"Naši lekari su mene predvodili, pošto sam ja bila živi donor, i evo život posle transplantacije je kvalitetniji i bolji, i mnogo pozitivniji i lepši, mnogo se toga promenilo na bolje. Ide u predškolsko, jako je aktivna, kao deca u njenom uzrastu, sve postiže", priča Lanina majka.

Odeljenje za dijalizu nažalost je puno, osamnaestoro mališana u bolnici, uz mašinu koja im menja funkciju bubrega, mora da bude svakog drugog dana.

Direktor Dečje klinike u Tiršovoj Zoran Radojičić kaže da se radi o jednoj složenoj i organizaciji i proceduri.

"Naša ekipa je već 20 godina uključena i dobro radi taj posao. U ovom trenutku zajedno sa timom sa urološke klinike je spremna da radi trljansplantacije, ali je suština da nam treba veći broj donora za male pacijente", kaže prof. dr Zoran Radojičić.

U ovom trenutku u Tiršovoj pripremaju za transplantaciju jednog dečaka, kome će donor biti baka.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи