Stefanović: Protok izbeglica zavisi od Austrije i Nemačke

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović istakao je danas u Beču da zabrinjava činjenica da ni godinu dana od početka migrantske krize Evropa nema jedinstven, principijelan i sveobuhvatan pristup tom problemu, te ocenio da će kriza po svemu sudeći potrajati, a da trenutna rešenja nisu dugoročna. Ministar je najavio nastavak "bečkog" sastanka za kraj sedmice u Beogradu.

Stefanović je, na konferenciji ministara unutrašnjih i spoljnih poslova Zapadnog Balkana održanoj na inicijativu Austrije, konstatovao da je nažalost trebalo godinu dana da se dođe do prvih zajedničkih rešenja o registraciji migranata duž zapadnobalkanske rute.

"Ne mogu odluke da se donose kao da imamo sve vreme ovog sveta. Izbeglička kriza je najvažnije pitanje sa kojim se danas suočava Evropa i traži rešavanje bez odlaganja. Mnogo je otvorenih pitanja danas o kojima moramo razgovarati, a vremena nemamo. Ukoliko u narednim danima ne izađemo sa zajedničkim stavom, proleće će nam doneti nove probleme i još teže izazove", istakao je Stefanović.

On je dodao da je započeta zajednička profilacija migranata na grčko-makedonskoj granici, koja je nedavno dogovorena u Zagrebu, ali da postoje određeni problemi prilikom registracije.

Stefanović je zamolio sve zemlje da se uključe u profilaciju migranata na grčko-makedonskoj granici, jer, rekao je, ukoliko migranti budu morali da se registruju na svakom graničnom prelazu, onda naša odluka sa sastanka iz Zagreba nema smisla.

Takođe je učesnike konferencije upitao i kakva je politika Evropske unije prema ekonomskim migrantima.

"Da li te migrante primamo ili ne? Šta je alternativa? I ko su zaista ekonomski migranti? Kako da Srbija ili Makedonija na svoju teritoriju prime migrante koje ne žele druge države? Ako nam kolege iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Nemačke kažu da hoće da prime stotine, hiljade ili desetine hiljada Avganistanaca, Somalaca ili Marokanaca, mi ćemo ih vrlo rado propustiti preko naše teritorije. Ali, ako nam svakoga dana stižu veoma jasne odluke ovih država da ne žele migrante koji nisu iz ratom zahvaćenih područja, čak ni u tranzitu preko svoje teritorije, šta onda ostaje Srbiji osim da postupi na isti način", kazao je Stefanović.

On je podsetio da je Srbija više puta isticala da želi da bude deo rešenja, ali samo ako u tome sve zemlje preuzmu deo tereta.

"Ukoliko Nemačka i Austrija ne zatvore svoje granice za prijem izbeglica, ni Srbija to neće učiniti. Srbija ne može da bude kolektivni centar. Poštujemo ljudska prava, saosećamo sa izbeglicama rata, jer smo i sami to iskusili na svojoj koži, pokazali smo svoju humanost i nesebičnost, ali isto tako moramo misliti na naše građane i njihove interese", rekao je Stefanović.

Podsetio je da je Srbija tokom devedesetih godina na svoju teritoriju primila više od 400.000 izbeglica.

"I danas više od 200.000 njih se nalazi u nekom režimu pomoći ili u izbegličkom statusu. Dakle, Srbija zna šta je teret krize izbeglištva, Srbija želi da bude deo pomoći i Srbija se prema migrantima ponaša humano", zaključio je Stefanović.

Pored Stefanovića, na skupu u Beču u ime Srbije učestvuje i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Cilj skupa na koji su doputovali ministri unutrašnjih i spoljnih poslova Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije, jeste usaglašavanje u vezi sa aktuelnim migracionim izazovima u već dokazanom formatu Austrije i partnera sa Balkana.

Učesnici konferencije razgovarali su na prvom panelu o temama koje se tiču unutrašnje bezbednosti, kao što su upravljanje granicama, borba protiv krijumčara i ekstremizma.

Drugi panel se bavio temama koje su izazov za spoljnu politiku, kao što su mere za borbu protiv uzroka za bekstvo, saradnja sa trećim zemljama i informacije o zemljama porekla.

"Nastavak 'bečkog' sastanka u petak u Beogradu"

Nebojša Stefanović je najavio nastavak "bečkog" sastanka o migrantima na balkanskoj ruti za kraj sedmice u Beogradu.

„"U petak će u Beogradu biti nastavljeni razgovori na nivou direktora policija država koje su učestvovale na ovoj konferenciji, ali ćemo pozvati i Mađarsku i Grčku, kao i druge države koje mogu da doprinesu rešenju", najavio je srpski ministar na pres-konferenciji u Beču.

On je precizirao da treba da se utvrdi ko ima pravo da dođe u Evropu i kome je moguće dopustiti tranzit.

Stefanović je ocenio da je dogovor o profilaciji u Makedoniji glavno dostignuće današnje konferencije o Zapadnom Balkanu u Beču, na inicijativu Austrije, a u cilju zaustavljanja talasa izbeglica.

On je rekao da Srbija veruje da je jedino održivo rešenje za ovu krizu zajedničko, jedinstveno i celovito evropsko rešenje, te da su se svi učesnici skupa u tome složžili.

U međuvremenu, rekao je, Srbija će primenjivati sve što čine Nemačka, Austrija i Švedska, kao i sve druge države koje snose najveći teret.

"Nastavićemo kao od prvog trenutka migracije da pružamo izbeglicama human tretman. Mi u tom poslu očekujemo pomoć i jasne instrukcije od EU šta da radimo dalje“", poručio je Stefanović.

On je podvukao da Srbija ne može da prihvati one migrante koji ne mogu da idu dalje u EU, jer ako „naše komšije, na ruti posle nas, ne prihvate migrante iz određenih zemalja, besmisleno je da ih primi Srbija, a reč je pre svega o ekonomskim migrantima“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво