Читај ми!

"Poruka zajedništva nacionalnim manjinama"

Centralna proslava Dana maternjeg jezika održana je u Kovačici, a ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je da sve nacionalne manjine imaju otvorenu ruku i snažnu poruku zajedništva vlade Republike Srbije.

Jadranka Joksimović je istakla da "svi delimo iste probleme i socijalne i ekonomske, da svi moramo zajedno da radimo na tome da pre svega našem društvu bude bolje, a samim tim i nama".

Ističe da je u tom smislu danas dobra prilika da simboličnim datumom, Danom maternjeg jezika, u Kovačici, koja je Evropa u malom, u ime vlade pošalje snažna poruka zajedništva.

Kaže da sve nacionalne manjine imaju otvorenu ruku i snažnu poruku zajedništva vlade Republike Srbije, svih građana Srbije i smatra da je to neupitno.

"To će svakako, kako budemo odmicali u reformi našeg društva i procesu EU integracija, biti i vidljivije i tome smo svi posvećeni i verujem da svi zajedno možemo da kreiramo bolju budućnost za sve nas", rekla je Joksimovićeva.

Navela je Kovačicu kao dobar primer "Evrope u malom" i dodala da, s obzirom na istorijski kontekst i geopolitički prostor na kome je, Srbija zaista može da doprinese EU u shvatanju onoga što jesu tolerancija, suživot i zajednički rad na unapređenju života, kome svi teže.

"Nezavisno od toga koje smo nacije i kojim jezikom govorimo. Mi možemo da doprinesemo Evropi, da već premreženu i umreženu Evropu dodatno umrežimo. Mislim da ova vlada i građani Srbije zaista razumeju koncept suživota, tolerancije, poštovanja ljudskih, manjinskih i svih drugih prava", smatra Joksimovićeva.

Kaže i da je Srbija jedna od retkih zemalja kandidata koja je dobila posebnu obavezu da sačini Akcioni plan za ostvarivanje prava nacionalnih manjina, što je i "sa zadovoljstvom prihvatila i to je urađeno" i naglašava da su u izradi tog plana, učestvovali svi saveti nacionalnih manjina u Srbiji.

"Srbija kao kandidat za članstvo u EU i pre nego što je postala kandidat, imala je izuzetno dobro zakonodavstvo i zakonodavni okvir koji tretira status nacionalnih manjina i u tom pogledu smo negde iznad evropskih standarda. Ne mislim da sad na dalje treba da budemo inertni i da ne radimo ništa, uvek ima prostora za poboljšanje, za pomak", rekla je Joksimovićeva.

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport ocenio je takođe da je Kovačica, kao multilingvalna i multietnička zajednica, Evropa u malom, i da tu više od 200 godina žive i Srbi, Mađari, Rumuni, Slovaci i druge manjine.

"Svi govore svojim maternjim jezikom, imaju svoje tradicije i običaje, ali ih to ne deli, već ih spaja. Za EU je takođe veoma važno očuvanje kulturne baštine manjina", rekao je Davenport, koji se prisutnima obratio i na slovačkom jeziku, kao i istoričar Predrag Marković.

Marković smatra da to nije samo bitno zbog tradicije, već zato što, ističe, kultura može da postane odličan pokretač lokalne privrede i turizma koji dovode do ekonomskog rasta i stvaranja novih radnih mesta i kaže da je Kovačica i u tom pogledu naprednija od mnogih drugih zajednica u Evropi.

"Slovaci u Kovačici ne samo da su sačuvali kulturu, jezik i identitet, već su kroz razvijanje naivnog slikarstva napravili lokalni, evropski, pa i svetski fenomen. Prisustvo najviših zvaničnika vlade Srbije pokazuje da vlada ima nameru da vam pomogne da vaše blago nacionalno zaštite na najbolji mogući način", naglasio je Davenport.

Kao i prethodnih godina, u Kovačici se održava centralna proslava Dana maternjeg jezika, a ove godine, pored Uneska, pokrovitelji su i evropski komesar za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport Tibor Navračič i slovački i srpski ministri kulture Marek Madarič i Ivan Tasovac.

Dan maternjeg jezika obeležen je okruglim stolom u kom su učestvovali etnolozi i antropolozi iz Srbije i Slovačke, izložbom "Vukove zagonetke-odgonetke" autorke Elde Stanković, otvorene u OŠ "Mlada pokoljenja", kao i izložbom slikara naivaca "Panonska minijatura".

Danu maternjeg jezika prisustvovali su i ambasadori Slovačke, Rumunije, kao i stalna koordinatorka UN u Srbiji Irena Vojačkova Solorano.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво