Читај ми!

Deca koja čekaju transplantaciju uvek na oku lekara

Da bi pacijenti kojima je potrebna transplantacija matičnih ćelija imali šansu da dobiju neophodno lečenje potrebno je i da u Nacionalnom registru davalaca koštane srži bude što više građana. Trenutno je u registru pet i po hiljada ljudi. Važno je i što je Srbija član Svetskog registra koji broji više od 25 miliona davalaca, pa spas za naše građane često stiže i od nepoznatih ljudi iz sveta.

U Sterilnom bloku Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta u ovom trenutku su šestomesečna beba i još dvoje dece. U iščekivanju transplantacije, uvek na oku sestrama i lekarima u posebnim uslovima, zaštićeni od svega što bi im dodatno pogoršalo stanje.

Profesorka Dragana Vujić iz Centra za transplantaciju koštane srži Instituta za majku i dete kaže da su od početka godine uradili četiri transplantacije, a da već u ponedeljak kreću u obradu za naredne transplantacije.

"I u martu imamo najavljeno dopremanje matičnih ćelija, odnosno kosne srži od dobrovoljnih davalaca iz svetskog registra", navodi Vujićeva.

Ovo je jedina ustanova u našoj zemlji u kojoj se deci rade transplantacije matičnih ćelija. Od 1997. godine kada su imali prvu, urađena je 221 intervencija.

Transplantacija matičnih ćelija pomaže kod nekih oblika akutne leukemije, raka limfnih žlezda, pojedinih urođenih bolesti i kod nekih oblika raka.

"Naši rezultati apsolutno odgovaraju rezultatima i podacima iz literature. To varira od bolesti do bolesti i u pojedinim grupama bolesti imamo preživljavanje i preko 80 posto. Ne samo preživljavanje, nego i izlečenje", ističe Dragana Vujić.

Da ne putuju od kuće do bolnice obolela deca sa roditeljima borave i u Roditeljskoj kući.

Majka obolelog dečaka kaže da su u Roditeljskoj kući od juna i da im to mnogo znači.

"Ovde možemo da kuvamo, igramo se, postoje likovnjaci, zvončice, druži se sa ostalom decom", priča majka obolelog dečaka.

Irina Ban iz Udruženja roditelja dece obolele od raka "Zvončica" kaže da su u Roditeljskoj kući većina pacijenti sterilnog bloka za transplantaciju i da oni imaju prioritet.

"Ovde trenutno imamo troje dece, koja, ili čekaju, ili su došla sa transpantacije, ali kapacitet je osam porodica", kaže Irina Ban.

Lečenje je dugotrajno pa je Ministarstvo zdravlja prihvatilo inicijativu Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka da izmeni Zakon o zdravstvenom osiguranju.

"Da roditelji budu sve vreme na bolovanju bez ograničenja, koliko god je dete bolesno i da dobijaju sto posto plaćeno bolovanje", kaže ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Nadležni kažu i da je država već odredila 15 miliona dinara za nastavak izgradnje banke matičnih ćelija pri Institutu za majku i dete.

Neophodno je 90 miliona dinara kako bi banka u kojoj će svi moći da ostave ćelije koje nekome znače spas, bila završena i opremljena.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво