Poljoprivrednici između starog i novog Zakona

Iako je novi zakon o poljoprivrednom zemljištu donet pre mesec i po, Ministartsvo još nije donelo podzakonska akta koja će preciznije definisati pojedine članove zakona. Nadležni obećavaju da će oni biti doneti u najkraćem mogućem roku. Poljoprivrednici strahuju da neprecizne odredbe zakona mogu da ugroze donošenje godišnjih programa za zakup zemljišta i otvore vrata malverzacijama.

Sofija Vrbaški iz Mola ima farmu sa 160 krava i trenutno, po starom zakonu, na osnovu prava prečeg zakupa, rentira oko 110 hektara državne zemlje. Od novog zakona očekuje da će više pomoći stočarima.

"U principu, nama zakon odgovara zato što će biti zakup na neki duži period. Do sada smo ga dobijali na godinu ili tri. Trenutno u lokalnoj samoupravi ne znaju kako će ga primeniti zato što je opet donet u zadnji momenat. Ima tu i nekih podzakonskih akata koja kasne, ima tu restitucije, koja ne zna niko kako će to da se završi", kaže Sofija Vrbaški.

Iz Asocijacije poljoprivrednika traže da bude pojašnjeno šta se primenjuje po starom, a šta po novom zakonu. Takođe, zahtevaju i preciziranje i strogo poštovanje novog zakona.

Miroslav Kiš iz Asocijacije smatra da je važno nadležni definišu i pravo prvenstva, pravo prečeg, javno nadmetanje i prodaju zemlje poljoprivrednicima sa ograničenjem do 20 hektara.

"Mi očekujemo da ovaj zakon neće biti samo za velike sisteme, nego da će i druge odrednice zakona biti u interesu malih poljoprivrednika i zato apelujemo da se zakon sprovodi i da što pre donesu podzakonske akte", kaže Kiš.

Nadležni obećavaju da će, iako imaju rok od dve godine da donesu podzakonska akta, to učiniti u najkraćem mogućem roku.

Vršilac dužnosti direktora Uprave za poljoprivredno zemljište Dragana Gođevac Obradović ističe da se Zakon trenutno primenjuje bez ikakvih problema, bez obzira na podzakonske akte.

"Na godinu 2015. se odnose sve zakonske odredbe koje su bile predviđene starim zakonom, tako da nema nikakvih problema u trenutnoj primeni. Sa agroekonomskom godinom 2016-2017. će već biti izrađeni podzakonski akti, tako da nema nikakvih problema", navodi Gođevac Obradović.

Dragan Glamočić, premijerov savetnik za poljoprivrednike takođe naglašava da sve ono što je početo u 2015. godini mora da se završi po zakonu koji je tada važio.

"Ne mogu poljoprivrednici da biraju ono što će im se više svideti. Naravno, kada počnu novi programi da se donose, ići će se po novim pravilima i onda će se sve primenjivati po novom zakonu", kaže Glamočić.

Nadležni obećavaju i da će se godišnji programi za izdavanje zemljišta u zakup, koje lokalne samouprave i Ministarstvo treba da odobre do 31. marta, praviti po novom zakonu i na osnovu podzakonskih akata.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи