Читај ми!

Vulin: Prošle godine zaposleno blizu 2.000 Roma

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, prošle godine je blizu 2.000 Roma zaposleno, ali svakako se još mora na tome raditi, na prvom mestu na usvajanju znanja i veština koji nedostaju upravo pripadnicima romske populacije, izjavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Vulin je novinarima u Kraljevu rekao da se mora raditi, da bi Romi još efikasnije mogli da se zapošljavaju.

"To je uostalom specifičnost svih, to je tržište rada, koje ima zahteve za tačno određenim zanimanjima i znanjima", rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, svakako se više mora raditi sa romskom populacijom, zbog, "nažalost veoma niskog stepena obrazovanja", a to je već problem o kom se mora razgovarati na nivou čitavog društva.

Ministar je kazao da na tim projektima rade i Romi i oni koji to nisu i da ne želi da pravi takvu segregaciju.

"Ne mislim da neko bolje razume Rome samo zato što je Rom, kao što ne mislim da neko razume srpske probleme samo zato što je Srbin. Ja tako ljude ne delim i ne bih ih tako ni delio", rekao je Vulin novinarima na ceremoniji dodele grantova u okviru projekta "Evropska podrška inkluzivnom društvu".

Vulin ističe da je njegovo Miinistarstvo završilo Strategiju pitanja položaja Roma, da je ona dostupna javnosti i da je rađena zajedno sa romskim organizacijama.

"Položaj Roma mogu da poprave i Romi i oni koji to nisu i samo tako možemo da napredujemo", naglasio je ministar rada.

Davenport: Solidarnost sa osetljivim grupama jedna od osnovnih vrednosti EU 

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport istakao je da je socijalno uključivanje i solidarnost sa osetljivim grupama jedna od osnovnih vrednosti EU koje je Srbija usvojila.

Na ceremoniji dodele 28 grantova predstavnicima 36 gradova vredan 4,3 miliona evra, Davenport je rekao da građani iz ugroženih grupa imaju bolje šanse za obrazovanje i zapošljavanje.

Dodao je da će mnogi projekti EU biti posvećeni obrazovanju Roma i osnaživanju mladih Romkinja, tako što će "kreirati nova radna mesta".

"Danski savet u Kraljevu će u naredne dve godine raditi na zapošljavanju mladih Roma i Romkinja, što i jeste razlog zbog kojeg smo odlučili da ovu ceremoniju održimo u vašem gradu", rekao je Davenport.

Dodao je da je važno da se poštuju ljudska i manjinska prava.

"U širem okviru poštovanje manjinskih i ljudskih prava je deo svih evropskih politika, važan je deo evropskih integracija, kao i pregovora Srbije sa EU. U vezi sa tim podsećam da su odnosi Srbije i EU ušli u novu fazu otvaranja prvih poglavlja u pregovorima", kazao je Davenport i dodao da Srbiji želi da ubrzanim tempom ide ka članstvu u Evropskoj uniji.

Davenport je rekao da "godinama" sa Vladom Srbije radi na poboljšanju položaja osetljivih grupa i da su postignuti "važni rezultati", ali da očekuje brzo usvajanje strategije i pratećeg plana za poboljšanje položaja Roma i Romkinja od 2016. godine.

Aleksandar Vulin rekao je da je Kraljevo veliki i važan grad, kojem će pomoć EU mnogo značiti.

"Dugo godina je Kraljevo bilo zanemareno i sećali smo ga se samo kada dođe neka nesreća, zemljotres ili kakva poplava, iako je ovo grad koji je primio najveći broj interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije, a tako je i sa našim sugrađanima Romima kojima je teško", rekao je Vulin.

Dodao je da se u sistemu socijalne zaštite u Srbiji nalazi 710.000 ljudi.

"Za one koji rade u socijalnoj zaštiti oni nisu samo brojevi, jer zaposleni u ovoj oblasti ne deluju samo kao službenici, već su ovaj posao shvatili kao misiju", dodao je Vulin.

Gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić rekao je da u Kraljevu živi oko 2.000 Roma i da je zbog toga grad u saradnji sa Danskim savetom izradio projekat s ciljem pružanja podrške najugroženijim grupama kroz poslovno savetovanje i stručne obuke.

U Kraljevu je danas obavljena i primopredaja tehničke dokumentacije za projekat regulacije otpadnih voda i kanalizacinog sistema EU PPF u Kraljevu, vredan oko 17 miliona evra.

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković kazala da je taj projekat od vitalnog značaja za zaštutu životne sredine i čitavog poljoprivrednog područja pored reke Ibar.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво