Читај ми!

Traume skrivene u kutijama, kako do seksualnog obrazovanja

Prvi put ove godine vrtićima i osnovnim školama biće ponuđeni obrazovni paketi namenjeni sprečavanju seksulanog nasilja nad decom. Njih pripremaju u Incest trauma centru kako bi ukazali na taj problem i pomogli u efikasnijem otkrivanju i kažnjavanju počinilalaca tog krivičnog dela. Podaci kažu da u svakom odeljenju bude bar četvoro dece, koja su doživela neki vid seksualnog nasilja.

Incest trauma centru više od dvadeset godina javljaju se mališani koji su doživeli neki vid seksualnog nasilja. U kutijama su njihovi dnevnici, crteži, sećanja. Deci je najteže da se povere jer ih strah i osećaj krivice u tome sprečavaju. Zato je pomoć odraslih izuzetno važna, i ona stiže i kroz obrazovne pakete.

Dušica Popadić, direktorka Incest trauma centra, kaže da će svaki obrazovni paket sadržati pisani, audio i video materijal. Iskustvo je, kaže, pokazalo da je to dobra formula koja će olakšati kako nastavnom tako i osoblju vrtića da o tome lakše govori.

"Sam obrazovni paket bez obzira na uzrast tiče se osnovnih informacija. Imaće informacije ne samo o definiciji nasilja, već i informacije o intimnim delovima tela, o lošim tajnama, o dobrim tajnama, o tome šta je neprimeren dodir, ali i ko je odrasla osoba od poverenja i kako je odabrati", objašnjava Popadićeva.

I pored upozoravajuće statistike, seksualno vaspitanje kao predmet u školama za sada neće biti uvedeno.

Biljana Lainović iz Ministarstva prosvete kaže da će se kroz primenu strategije, odnosno akcioni plan, naći sadržaji kojima će se obogatiti svi nastavni predmeti u vezi sa zaštitom od seksualnog nasilja.

"Možemo da kažemo da, dakle, neće biti posebnog predmeta u vezi sa zaštitom od seksualnog nasilja, da u udžbenicima nije nužno da to stoji, osim ako autori nisu spremni da to unesu – što bi bilo sjajno, ali ćemo svakako raditi na osnaživanju dece, da prepoznaju kada je reč o seksualnom nasilju i nauče kako treba da reaguju", rekla je Lainovićeva.

Ipak, pojedini stručnjaci smatraju da se seksualnom vaspitanju mora posvetiti mnogo veća pažnja.

Porodični psihoterapeut Ljiljana Filipović je mišljenja da seksualno vaspitanje treba da bude uvedeno kao obavezan predmet.

"Deca su neobaveštena o mnogim aspektima seksualnosti, a naročito su neobaveštena o emocionalnom i seksualnom aspektu zlostavljanja. Sadašnja kocepcija da to drže nastavnici iz predmeta nije dobro konciprana jer, na primer, nastavnici srpskog i matematike imaju preobimno gradivo i nemaju dovoljno vremena da se posvete ovoj temi, a i nisu posebno edukovani", objapnjava Filipovićeva.

Kao obavezan predmet seksualno obrazovanje izučava se u zemaljama poput Nemačke, Francuske, Japana. Iskustva pokazuju da je ta vrsta edukacije od velikog značaja ne samo u prevenciji seksualnog nasilja već i u povećenom broju sankcionisanja počinilaca tog krivičnog dela.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво