Читај ми!

Radnici na "crno" otkriveni u igraonicama širom Srbije

U nadzorima koje je Inspektorat za rad od 2. do 4. februara sproveo u igraonicama, u objektima u kojima se organizuju proslave rođendana i u vrtićima, otkriveno je da je od 764 zatečena radnika, 163 radilo na "crno", odnosno nije imalo ugovore o radu i nije bilo prijavljeno na obavezno socijalno osiguranje.

Nadzorima je obuhvaćeno 349 poslodavaca na teritoriji cele Srbije, a na osnovu utvrđenih činjenica inspektori su doneli 54 rešenja kojima je poslodavcima, pored ostalog, naloženo da sa neprijavljenim radnicima zasnuju radni odnos, da utvrde odmor u toku rada i raspored rada u nedelji, navodi se u saopštenju Ministarstva za rad.

Zbog utvrđenih prekršaja u oblasti radnih odnosa inspektori su podneli 19 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, kao i tri zahteva zbog prekršaja u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu. Takođe, zbog utvrđenih prekršaja za koje je predviđena novčana kazna u fiksnom iznosu, inspektori su izdali devet prekršajnih naloga.

Inspekcija je donela i 83 rešenja kojima se nalaže otklanjanje utvrđenih nedostataka u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

Inspekcijskim nadzorima je otkriveno i 18 neregistrovanih igraonica u kojima je zatečeno šest neprijavljenih radnika, a u devet igraonica samo vlasnik.

Neregistrovane igraonice su otkrivene u Kraljevu, Raškoj, Kragujevcu, Pirotu, Novom Pazaru, Aleksandrovcu, Prokuplju, Kragujevcu, Surdulici, Kuršumliji i Kosjeriću, a inspektori su doneli 18 rešenja, kojima im je naloženo da odmah pokrenu propisani postupak za upis u odgovarajući registar i zabranjeno obavljanje delatnosti do ispunjenja za to propisanih uslova.

Inspekcija će kontrolisati izvršenje donetih rešenja i ako se utvrdi da neregistrovani subjekti nisu postupili po rešenju, već su nastavili sa neregistrovanim radom, protiv njih će biti podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво