Odlazak mladih u inostranstvo, karta u jednom smeru

U protekloj deceniji iz Srbije je otišlo oko 175.000 ljudi, najviše mladih, koji u proseku imaju 29 godina, visokoobrazovani. To su podaci poslednjeg popisa stanovništva iz 2011. Odlaze u potrazi za poslom i uglavnom se ne vraćaju. Šta činimo da ih zadržimo u zemlji, kakve su šanse mladima da se osamostale i stvore porodicu, ima li država plan?

Glavna prepreka na putu do osamostaljivanja za većinu mladih je nezaposlenost. Na posao u Srbiji u proseku čekaju dve godine, podatak je Nacionalne službe za zapošljavanje, u čijoj evidenciji je oko 183.000 nezaposlenih do 30 godina.

"Kada se završi školovanje i kada mladi pokušaju da uđu na tržište rada, već je to izuzetan problem, a kamoli osamostaliti se i imati neku dovoljnu stabilnost, ne samo finansijsku nego i psihološku stabilnost da se osete dovoljno spremnim za zasnivanje porodice", kaže Vladimir Nikitović sa Instituta Društvenih nauka.

Na taj korak sve teže se odlučuju i mladi koji su zaposleni. Posebno oni koji rade na određeno vreme i koji nemaju šansu za podizanje stambenog kredita. Zato ne čudi što mladi napuštaju Srbiju. Građevinski inženjer Lazar Gospavić izabrao je Švedsku.

"U tim nekim uređenijim zemljama već i sa početnom platom dvoje mladih ljudi mogu jako lepo da žive", navodi Lazar Gospavić .

U odluci da zasnuje porodicu Marijani Kovijanić pomogao je stalni posao. U 32. godini dobila je drugo dete.

"Živimo ko podstanari trenutno, mislim jeste teško sad, radimo i muž i ja, on radi dva posla", kaže Marija Kovijanić

Skupljati novac za učešće za stambeni kredit i istovremeno plaćati kiriju, za većinu gotovo je nemoguća misija. Kako da se stvore bolji uslovi za život mladih u Srbiji, nadležni kažu da imaju plan. Ističu da je usvojena desetogodišnja Nacionalna strategija za mlade.

"U toj Strategiji je predviđeno da se pomogne mladim ljudima u rešavanju i stambenih pitanja, u smislu da država vidi način kako bi mogla da subvencioniše stanovanje mladih bračnih parova. Što se tiče primene stambenih kredita, to će zavisiti naravno od onoga što će Vlada doneti, ali mi se nadamo da, pošto je akcioni plan za sprovođenje Strategije donet do 2018. godine, da će se u međuvremenu doneti te mere", ističe Snežana Klašlja, pomoćnik ministra za sport i omladinu.

"Očekuje se da 2041. godine po nekoj srednjoj varijanti broj stanovnika u Srbiji bude oko 6,8 miliona, u tom periodu možemo očekivati da svaki stanovnik Srbije bude stariji od 65 godina", navodi Lidija Đorđević iz Republičkog zaboda za statistiku.

Statistika godinama upozorava, a dosadašnja rešenja očigledno ne pomažu dovoljno. Umesto njih često se može čuti da mladi odbijaju posao i da treba više da se angažuju. Iako i takvi primeri postoje, to svakako nije razlog da se ne stvore uslovi za one koji žele da rade i stvore porodicu.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво