U Srbiji godišnje 35.000 ljudi oboli od raka

Dijagnozu maligne bolesti svake godine u svetu dobije skoro 13 miliona ljudi, a od nekog oblika te bolesti umre skoro osam miliona ljudi. I u Srbiji statistika je poražavajuća - godišnje oboli oko 35.000 ljudi, a umre više od 20.000. Četvrti februar obeležava se kao dan kada je ceo svet ujedinjen u borbi protiv globalne epidemije raka.

Gotovo svako od nas poznaje nekoga ko ima rak, mnogi od nas u porodici imaju nekog ko ima rak, ali je verovatno i svako od nas izgubio nekog zbog te bolesti.

Ejmi je mislila da će tridesetu godinu provesti u putovanjima, ljubavi, uspešnim projektima. Međutim, u toj godini otkriven joj je rak dojke. Ejmino putovanje sada je posvećeno borbi protiv te bolesti, a njene poruke putuju svetom.

"Svet je počeo da mi se raspada. Postavljala sam pitanje zašto ja? Da li da zaboravim na želje i snove, da li ću pobediti bolest? Moram da mislim o tome da imam budućnost", kaže Ejmi.

Statistika u Srbiji poražavajuća - loše životne navike, izbegavanje lekara, a onda i pitanje da li ćemo na vreme stići do dijagnostike i lečenja.

Građani Srbije najčešće obolevaju od raka pluća, debelog creva, prostate, dojke i grlića materice. Najvažnija poruka je da je neophpodno promeniti loše životne navike i ići na redovne preglede. Ukoliko se maligna bolest dobije - država i sistem moraju da pruže blagovremeno i odgovarajuće lečenje.

Direktor Medikalne onkologije Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Davorin Radosavljević kaže da je lečenje malignih bolesti u Srbiji dobro i da nema zastoja.

"Kada pričamo o hemioterapiji i snabdevanju lekovima to je standardno i dobro, nema zastoja i problema. Svi se leče, što ne znači da je idealno za sve tipove, i da ne treba stalno unapređivati to lečenje", rekao je Radosavljević u razgovoru za Dnevnik RTS-a.

Prema njegovim rečima, na hemioterapiju se čeka najduže tri nedelje, a onda se odvija po unapred zakazanim ciklusima. Što se tiče snabdevanja lekovima, ističe da lista lekova pet godina nije unapređena.

To je važno za neke tumorne tipove, kao što je melanom. Zaista treba unaprediti lečenje ako želimo da dostignemo svetske standarde, kaže Radosavljević.

U Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije preko 150 pacijenata dnevno dobije svoj hemioterapijski ciklus.

Direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije prof. Dr Radan Džodić kaže da mora da se podigne svest da su maligne bolesti česte kao vaskularne, da će biti još češće, ali da su potencijalno izlečive ukoliko se otkriju u prvim stadijumima. 

Srpsko lekarsko društvo danas počinje projekat "Onkologija u Srbiji - znanjem protiv bolesti", u okviru kojeg će biti održani seminari, veb-seminari o simptomima, ranom zbrinjavanju, pa i o palijativnoj nezi obolelih od neke vrste raka.

Radosavljević kaže da je to prilika da se i Srpsko lekarsko društvo uključi u edikaciju, koju vidi kao veoma važnu u lečenju malignih bolesti.

Muškarci u Srbiji najčešće obolevaju od raka pluća, debelog creva i prostate, a žene-od raka dojke, grlića materice i kancera pluća. Država je uvela organizovane preglede na rak dojke, grlića materice i debelog creva. Međutim, na poziv se odaziva tek svaki drugi muškarac, odnosno svaka treća žena.

Ove vrste bolesti leče se hirurgijom, hemoterapijom i radioterapijom.

U ovom trenutku Srbija najviše problema ima sa zračenjem, jer je nedovoljno aparata koji se često kvare. Iako su kupljeni novi, i očekuje se nabavka još najmanje šest akceleratora iz kredita Svetske banke, još je neizvesno kada će oni početi da rade.

Ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar kaže da će četiri akceleratora za zračenje biti i u Beogradu, Nišu i Kragujevcu.

Nadležni su obećavali da ćemo ovu godinu dočekati bez liste čekanja na zračenje, ali to obećanje u ovim prvim mesecima 2016. neće biti ostvareno.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 04. feb 2016, 11:59) - Nenad [neregistrovani]

Prevencija

Nista se ne radi na prevenciji ili jako malo da ne bude da je bas sve tako. Prevencija je jako vazna. Bavimo se samo posledicama a o uzrocima gotovo da i ne pricmo. Ishrana, fizicka aktivnost, boravak u prirodi ili na otvorenom i nekoliko drugih faktora bi za pocetak ovu brojku smanjili na pola posle samo dve do tri godine ozbilje kampanje. O tome treba razmisljati ako je nekome u interesu zdrava nacija. Pozdrav.